Felépülés térdszalag szakadást követően

Lassan vége a télnek, és már biztosan sokan várják a tavaszt, azonban még márciusban is mehetünk síelni, snowboardozni. Napsütés, mozgás, a hegyek tökéletes kikapcsolódást biztosítanak, de a téli sportok magukban rejtik a sportsérülés veszélyeit is. A sportsérülés bekövetkezésének esélyét megfelelő felkészüléssel, edzéssel, illetve a sportolást megelőző alapos bemelegítéssel csökkenteni tudjuk, azonban így sem zárhatóak ki teljesen a kellemetlen balesetek. A sportsérüléseket nem csak a téli sportokat hobbiként űzők szenvedik el, hanem az élsportolókat is sújthatnak kisebb-nagyobb sérülések, ficamok, rándulások, törések. A síelés, snowboardozás során a sérülésnek leginkább kitett testrészünk a térdünk. A síelés és snowboardozás alkalmával lábunk a síléchez, deszkához van rögzítve, esés, ugratás illetve hirtelen irányváltoztatás esetén rotációs erők hatására könnyen sérülhetnek a térdszalagok.

Térdszalag szakadás

Az egyik leggyakoribb sportsérülés-típus a térdszalagokkal kapcsolatos, ez pedig nem más, mint a szalaghúzódás illetve a részleges vagy teljes szalagszakadás. A síelés mellett ez a sérülés nagyon gyakori focisták körében is. A térdszalag szakadás általában nem a fiatal tizenévesekre jellemző inkább az idősebb, 30 feletti korosztály esetében gyakori. 

A térdízület felépítése

A térdízületet a sípcsont, a combcsont és a térdkalács alkotja, a feladata pedig a terhelésátvitel, méghozzá olyan módon, hogy közben a mozgás szabadon, mégis kontroláltan történjen. A térd ezt a funkcióját nem tudná betölteni az ízületi hártya, a tok, a szalagok és az ín-izom összehangolt működése nélkül. Míg az izmok tartófunkciót látnak el, addig az ízületi tok és a szalagok dolga a stabilizáció. A térdízületen belül négy szalag található:

- belső oldalszalag

- külső oldalszalag

- elülső keresztszalag

- hátsó keresztszalag

Ezek a szalagok rendkívül nagy szakító szilárdságú kollagén rostokból álló szövetek, amelyek azonban egy rossz mozdulat, ütközés, vagy esés során elszakadhatnak.

Tünetek, diagnosztika és kezelési módok

Leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérülése szokott bekövetkezni a különböző sportok során kialakuló csavarásos mozdulatoknak köszönhetően. Az elülső keresztszalag sérülésekor jellemző a hirtelen kialakuló hasító fájdalom, majd a térdben kialakuló duzzanat, a beteg sokszor nem tud guggolni vagy menni. Az elülső keresztszalag szakadása gyakran porcsérüléssel (meniscus sérüléssel) is együtt jár. Az oldalszalagok szakadásakor jellemező  a térdízületi duzzanat, melegség érzet, illetve vérömleny is kialakulhat és oldalirányban instabilitás tapasztalható. Legrosszabb esetben az elülső keresztszalag, belső oldalszalag és a félhold alakú porc, a meniscus egyszerre sérül ezt szokták szerencsétlen hármasnak ("unhappy triad"-nak) nevezni.

A térdsérüléseket traumatológus, ortopédus vagy sportorvos foglalkozik. A diagnózist leggyakrabban fizikális vizsgálat során állítja fel a szakember, legtöbbször MRI vizsgálatra is sor kerül. Röntgen felvétel is készülhet a térdsérülés esetén, hogy kizárhassák a szalagok csontos kiszakadását, a csontszilánkok leválást. A térdszalag szakadás nem jelent automatikusan műtétet azonban, aki későbbiekben intenzíven sportolni szeretne, annak a műtét hozhatja a legjobb megoldást. A sikeres műtét után következik a gyógyuláshoz vezető út legfontosabb lépése, a rehabilitáció.

Rehabilitáció

A sikeres műtét még csak az első lépés a térdszalag szakadást követő felépüléshez vezető úton. A szalagszakadást követő rehabilitáció a sérülés mértékétől és a műtéti eljárástól függ. Műtétet követően a sérült térdet csak rövid ideig hagyjuk nyugalomban, minél hamarabb el kell kezdeni a szakember segítségével végzett mozgatást, gyógytornát. Az első idősszakban fontos feladat az ízületi mozgásterjedelem óvatos növelése, vagyis a fokozatos hajlítás, nyújtás. Műtétet megelőző időszak során általában nagyon legyengül a combizomzat ezért a rehabilitáció egyik legfontosabb feladata az izomzat visszaépítése. Az egyszerűbb gyakorlatokat fokozatosan felválthatják az összetettebb mozgások, gyógytorna gyakorlatok és végül az ízületet fel kell készíteni a sporthoz való visszatéréshez. Fel kell készíteni a térdet a váratlan erőbehatásokra, hirtelen irányváltásokra ezért különféle eszközöket is használunk (dynair párna, erősítő gumiszalag, labda, henger). Majd sportspecifikus gyakorlatokkal (pl. guggolás, kitörés, ugrálás) erősítjük a térdet körülvevő izmokat. A jól felépített alapos rehabilitáció a biztosíték arra, hogy a térdszalag szakadást követően gyorsan felépülj és fájdalommentesen visszatérhess a sporthoz. Vedd fel velünk a kapcsolatot, látogass el hozzánk és segítünk, hogy felépülésed gyors és tartós legyen!