Mozgásfejlesztés babáknak A baba mozgásfejlesztés, a babákkal való foglalkozás, különösen a koraszülött és újszülött babákkal, számomra a gyógytornász szakma legszebb része, meséli Tóth Réka, aki 2019-ben csatlakozott a Budapestfizio csapatához. A babákkal végzett mozgásterápiát a születést követően azonnal el lehet kezdeni, azt szokták mondani minél hamarabb kezdik, annál jobb eredményeket lehet elérni a babák mozgásfejlődésében. A Budapestfizionál nagyon örültünk Réka érkezésének, hisz korábban nem dolgozott nálunk a babák mozgásterápiájára szakosodott gyógytornász, Réka pedig úgymond kitűnő iskolából érkezett.

Hol kezdtél a babák mozgásterápiájával foglalkozni?

A debreceni egyetemen tanultam és miután Pestre kerültem az első munkahelyem a Szent Margit Kórház fejlődés neurológia osztályán volt. Itt találkoztam először koraszülött babákkal, ami lenyűgöző élmény volt, hisz az ember elsőre nem gondolná, hogy az ilyen kis csöppségek esetében, bármiféle kezelés lehetséges. A Szent Margit kórházban dolgoztam együtt Katona Ferenc Professzorral, akinek a nevéhez fűződik az úgynevezett Katona módszer.

 Mi az a Katona módszer? 

Újszülött babák illetve csecsemők esetében a korai mozgásfejlesztésre a két leggyakrabban alkalmazott módszer a Dévény terápia (DSGM) illetve a Katona módszer. A Dévény tornát általában többen ismerik, ezért mondanék pár szót a Katona módszer lényegéről. A módszer lényege, hogy a segítségével a minden kis babával veleszületetten meglévő elemi mozgásmintákat próbáljuk meg kiváltani napi rendszerességgel. Ilyen elemi mozgásminta például a mászás, kúszás, vagy az ülésbe húzódzkodás.

Tudnál példát mondani arra, hogy mit jelent az, hogy a mozgást kiváltani?

A mozgás kiváltására elsősorban a gravitációt használjuk, ami stimulálja a kisbaba agyát. Arról van szó, hogy a gravitáció hatására, megpróbáljuk bekapcsolni, aktiválni az agy azon részét, ahol ezek a mozgásminták tárolva vannak. Mondok egy példát. A Katona módszernél az egyik fontos terápiás elem a lebegő ültetés. A kis babát a terapeuta a combcsontnál fogva kiemeli, a csecsemő így görnyedt ülő helyzetbe kerül. Bizonyos idő elteltével a baba idegrendszere érzékeli a gravitációs erőt, és azzal szembemenve megpróbálja kiegyenesíteni a törzsét. A reflexszerű mozgás során a baba a törzs vonalába emeli a fejét, a vállával, karjával pedig segít az egyensúlyozásban.  A rendszeresen ismételt mozdulatsorok segítenek a kóros izomtónust normalizálni. 

 Kiknek ajánlod ezt a Katona módszeren alapuló kezelést? Mikor forduljon hozzád egy szülő? 

A Katona módszert elsősorban oxigénhiány miatt károsodott csecsemők kezelésére használják, de a módszer segítséget nyújt minden olyan kis babának, ahol a mozgásfejlődésben valamilyen idegrendszeri okból probléma lépett fel. Általában tudni lehet, hogy a kisbabák megszületését követően, bizonyos életkorhoz milyen mozgásminták tartoznak. Egy két hónapos baba például az ökölbeszorítás után elkezdi nyitogatni a kezeit. Három hónaposan hason, az alkarjukra támaszkodnak a babák, majd a negyedik hónap során az oldalukra fordulnak, és így tovább. Ezek a mérföldkövek természetesen csak iránymutatóak, mindig vannak pár hetes csúszások, azonban a hónapos késésekre már mindenképp érdemes odafigyelni. A korosztályos babatársakhoz való jelentősebb lemaradás, az aszimmetrikus tartás, vagy az aktivitás hiánya mindig figyelmeztető jel kell, hogy legyen a szülő számára!

 Mikor kezdhető el a kezelés a kis babáknál?

A rövid válaszom az, hogy a mozgásfejlesztést bármikor el lehet kezdeni, minél korábban kezdik, annál hatékonyabb tud lenni. Magzati korban a terhesség 12-15. hetében már megjelennek az első helyzet változtató mozgások, majd a csecsemő idegrendszerének fejlődésével párhuzamosan a mozgás is egyre tökéletesebbé válik. Számos kutatás bizonyította, hogy újszülött korban a mozgásfejlesztés nagyon hatékony tud lenni, mert ilyenkor a babák még rendkívül fogékonyak, az agyuk ebből a szempontból jól formálható. A kezeléseket mindig egy alapos kivizsgálás előzi meg, ami eldönti, hogy egyáltalán fennáll –e valamilyen probléma a kisbabánál, és indokolt –e a mozgásfejlesztés.

 A témáról bővebben ITT olvashat.

 

 


Rendelőnk május 4-től ismét megnyílik. Egyelőre a 65 év alatti pácienseinket tudjuk csak fogadni.  Egy nap kizárólag egy terapeuta rendel, és minden páciens után minimum fél óra szünetet tart. A szünetben alapos szellőztetés, fertőtlenítés történik. Fontos, hogy az alábbi linkre kattintva a felsorolt szempontokat figyelmesen olvassák el, bejelentkezés előtt:

https://www.budapestfizio.hu/hu/kapcsolat/

Az online gyógytorna-konzultációnk továbbra is működik!