Babatorna, mozgásterápia, mikor van rá szükség?

 A csecsemő mozgásfejlődése már a magzati életkorban megkezdődik. Az első magzati mozgásokat már a terhesség 9. hetében megfigyelték. Ebben az időszakban, a kismama már érezheti a magzat csuklását. A 12-15. terhességi hétben megjelennek a helyzetváltoztató mozgások, majd a csecsemő idegrendszerének fokozatos fejlődésével párhuzamosan válnak ezek a mozgások egyre komplexebbé, tökéletesebbé.

Pontos menetrendet nem lehet adni, hisz minden gyerek más és más, azonban a szülőknek érdemes figyelni, hogy a csecsemő az azonos korú társaihoz képest hol tart a mozgásfejlődésben.

 A pszicho-motoros fejlődés néhány jellegzetes mérföldköve:(Brunet-Lézine PsychomotorDevelopment Test, 1965)

2. hónap: A baba a kezeit elkezdi nyitogatni, már kevesebbet van ökölben

3. hónap: A baba hason fekve az alkarjára támaszkodik, visszamosolyog

4. hónap: A baba az oldalára fordul, többször kéztőre, tenyérre támaszkodik hason

6. hónap: A baba minden irányba forog, egyszer-egyszer négykézlábra áll és előre-hátra hintázik, néhány kúszó mozdulatot tesz

8. hónap: A baba kúszni kezd

9. hónap: A baba mászik, támasz nélkül megül

10. hónap: A baba kapaszkodva feláll, helyváltoztató mozgás még dominánsan a mászás

12. hónap: A baba egy-két önálló lépést tesz, vagy kézfogás segítségével jár.

 Ezek a mérföldkövek csak iránymutatóak, 1 hónapon belüli eltérés nem okoz még problémát, de mindenképpen érdemes ezekre odafigyelni!A babatársakhoz képest jelentősebb lemaradás, aszimmetrikus tartás, a baba korának nem megfelelő mozgáshabitus, vagy egyszerűen az aktivitás hiánya mind figyelmeztető jel lehet a szülő számára. Megijedni nem kell, de  érdemesszakemberhez fordulni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a baba fejlődése során kimaradnak bizonyos mozgásfázisok, például a gurulás, a kúszás vagy a mászás, vagy esetleg a sorrendek felcserélődnek, akkor annak a későbbiekben – óvodás illetve iskolás, korban – lesznek káros következményei. Ezek közé tartozik a magatartás és tanulási probléma, megkésett beszédfejlődés, logopédiai problémák, diszlexia, diszgráfia, figyelemzavar, hiperaktivitás vagy szociális zavarok, szorongás

 

Babák mozgásfejlesztése Dévény módszerrel

DSGM mozaikszó jelentése: Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer, amelynek megalkotója Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző. A Dévény módszer a csecsemők (koraszülött, újszülött) mozgásfejlődésével foglalkozik. Vizsgálja az idegrendszert és a mozgató szervrendszert: az izmokat, inakat, lágyrészeket, fasciát. Nyomon követi a csecsemők nagymozgásait (fej mozgása, fordulás, kúszás, mászás, ülés, állás, járás) és finommozgásait (kézhasználat, manipuláció, szem-kéz koordináció) a születéstől egészen a járás folyamatáig.

A Dévény módszer teljes mértékben eltér minden más mozgásrehabilitációs módszertől, mivel elkülöníti a gyógyítást (képessé, alkalmassá tesz valamire) és magát a fejlesztést. Éppen ezért, más fejlesztő módszerekkel (Katona, Pető, Vojta, Bobath, Pfaffenrot) nem összevonható.A Dévény-módszert komplexitásának köszönhetően nem ajánlott más habilitációs/rehabilitációs módszerekkel együtt alkalmazni, mert a bevitt ingerek nem fognak beépülni a központi idegrendszerbe. Túl sok inger adása estén, a fejlődő idegrendszer túlterhelődik.

A gyógyítást a speciális manuális technika (SMT) teszi lehetővé. Speciális manuális technika során mechanikai hatás és direkt idegrendszeri stimuláló hatás érvényesül, ezért tud kiemelkedően hatékony lenni a Dévény terápia. A speciális manuális technika kivitelezése mindig személyre szabottan történik a teljes test kezelésével, kizárólag DSGM-szakgyógytornász által. Ezt hívjuk köznapi nyelven Dévény kezelésnek.

A fejlesztést a speciális testképző gimnasztikával (STG) érhetjük el, amely tudatos, pontos, harmonikus, esztétikus mozgást biztosít.

A Dévény kezelés nem masszázs, még ha látszatra annak is tűnik. Ugyan mindkettő a mozgató szervrendszerre hat és kézzel/manuálisan történik a kezelés, de hatásmechanizmusuk teljesen különböző, össze nem hasonlítható.

Milyen esetekben javasolt a Dévény terápia?

 • laktációs problémák, táplálkozási nehezítettség
 • izomtónus eloszlási zavarok
 • fokozott/csökkent izomtónus
 • aszimmetrikus testtartás
 • aszimmetria a végtagoknál
 • megkésett/meggyorsult mozgásfejlődés
 • mozgásfejlődésbeli zavar, mozgászavar
 • koraszülött babák mozgásfejlesztése
 • ortopédiai, neurológiai elváltozások esetén.

Fontos tudnivalók a Dévény kezelés esetén

 • Minden kezelést a DSGM speciális tünettana alapján összeállított állapotfelmérés előz meg. Az első terápiás kezelés csak az állapotfelmérést követően történik meg. Minden esetben egyéni és teljes testre kiterjedő kezelés történik.
 • Kérjük, hogy a kezelésre 1-2 játékot és 1 nagy méretű textilpelenkát hozzanak. Természetesen a Dévény terápia során a szülő, törvényes gondviselő mindig jelen lehet.
 • Dévény terápia alatt a csecsemő sírhat, azonban a sírás nem a fájdalom mértékét fejezi ki, ugyanakkor fontos része a csecsemők kommunikációjának. A kezelés bizonyos fokú fájdalommal járhat, hiszen a letapadásokat, zsugorodásokat fel kell lazítani. Igyekszünk a legkörültekintőbb, legóvatosabb módon eljárni a kezelések során.
 • A kezelés idő tartama 50-60 perc. Kivéve az arc/koponya/szájüreg kezelése, ami 30 perc.

 

Milyen esetekben nem ajánlott a Dévény torna?

 • akut gyermek belgyógyászati megbetegedés
 • akut/krónikus gyulladás
 • nem beállított epilepszia
 • onkológiai/haematológiai megbetegedés esetén.
 • hőemelkedés/lázas állapot

 


Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970