Általában nem mindkét könyök érintett a problémában, hiszen leginkább a domináns oldalt terhelik az érintettek, így jobb kezeseknél inkább a jobb könyökben, bal kezeseknél túlnyomó részt a bal könyökben alakul ki a fájdalmas elváltozás. Bár a teniszkönyök korra és nemre való tekintet nélkül előfordulhat bárkinél, a leginkább érintettek a 35-55 év között férfiak, főleg azok, akik ismétlődő mozdulatokból álló – nehéz – fizikai munkát végeznek. A teniszkönyök, azaz az Epicondylitis lateralis nevével ellentétben nem feltétlenül függ össze a teniszezéssel. Sokáig valóban túlnyomó részt a sportok kedvelőit (tenisz, golf) sújtotta a teniszkönyök és a golfkönyök kialakulása, valamint kisebb részt jelentkezett a nehéz fizikai munkát végzők között, akik ásással, csákányozással esetleg súlyos tárgyak emelésével terhelték a könyöküket, ám a modern korban már a zongoristákat vagy irodai dolgozókat sem kíméli ez a betegség.

Mozgásszervrendszerünk csontokból, porcokból, szalagokból, ízületekből, izmokból és inakból épül fel. Az ízület szó említésénél mindenkinek először a mozgékony, hajlítható ízületeink jutnak az eszébe, mint a csukló a térd vagy a könyök.

A könyökízületet 3 csont ízvége alkotja:

 • a felkarcsonté (humerus),
 • a singcsonté (ulna) és
 • az orsócsonté (radius).

Az alkarizom feszítő és hajlító izomcsoportra tagolódik. A hajlítók az alkar befelé fordítását és a csukló, valamint az ujjak hajlítását végzik, míg a feszítők az alkar kifelé fordításáért valamint a csukló és az ujjak feszítéséért felelősek.A teniszkönyök nem más, mint az alkar feszítő izmainak túlzott igénybevétele következtében kialakuló íngyulladás, kötőszöveti gyulladás valamint az izmok tapadási helyén kialakuló csonthártyagyulladás.  Teniszkönyök esetében a fájdalom a könyök külső oldalán jelentkezik, ellentétben a golfkönyökkel, amelynek jellegzetessége, hogy az alkari hajlítóizmok inas-csontos eredésénél keletkezik az irritáció/ gyulladás és az ezeket kísérő fájdalom.

A teniszkönyök kialakulásának oka a túlterhelés és a gyakran ismételt mozdulatok, amelyek során a kötött, feszes izmok miatt a könyökízület környékén áthaladó idegek is nyomás alá kerülhetnek, ennek hatására a karba és az ujjakba is kisugárzó fájdalom valamint zsibbadás léphet fel.

A teniszkönyökkel összefüggő zsibbadás és fájdalom sok esetben kisugárzik a váll illetve az ujjak fele, így több más betegséggel is összetévesztheti a laikus szemlélő.

A zsibbadásos és fájdalommal járó tünetek sokszor hasonlóak, mint a carpal tunnel, azaz a kéztőalagút szindróma tünetei, de fontos tudni, hogy míg az utóbbi sok esetben már csak műtéttel gyógyítható, addig a teniszkönyök a fizioterápiás kezelésre is nagyon jól reagál.

A könyökből a felkarba és a vállba sugárzó fájdalom miatt a teniszkönyököt sokszor vélik a betegek vállficamnak vagy impingement szindrómának is, ám egy egyszerű fizikális vizsgálattal fény derülhet a valódi okra, hiszen a teniszkönyök esetében „csak” kisugárzó fájdalomról van szó, míg a vállficamnál és az impingement szindrómánál valóban a váll - leginkább a karok emelése - okozza a fájdalmat.

Amennyibe a fájdalom a kézfej irányába sugárzik ki, úgy heberden arthrosisnak is vélhetjük a problémát, ami a kézujjak ízületi kopása.

A teniszkönyök tünetei

Teniszkönyök esetén a könyök, a kéz és az ujjak hátrafele feszítésekor erős fájdalom jelentkezik, de érintésre is érzékeny ilyenkor a könyök, a hajlító és csavaró mozdulatok pedig kifejezetten fájdalmasak. A gyulladás, a feszes izomzat és az idegi érintettség együtt a kéz szorítóerejét is ronthatja.

Teniszkönyök további tünetei

 • kéz zsibbadása
 • kar zsibbadása
 • könyökízületi fájdalom
 • nyomásérzékenység
 • kézbe, ujjakba, karba kisugárzó fájdalom
 • erőtlen szorítás

Teniszkönyök kezelése és gyógyítása:

A teniszkönyök gyógyításához nem feltétlenül szükséges műtét! Első lépésként kerülni kell a fájdalmat kiváltó mozgásokat, nyugalomba kell helyezni az alkart és a kezet, akár sínezéssel az első időszakban. A pihentetést követően fontos az erő ellenében végzett lassú, nyújtó gyakorlatok elsajátítása.

A kéz és a kar zsibbadása valamint a könyökízületi fájdalom hatásosan enyhíthető, illetve megszüntethető teniszkönyök-gyógytornával vagy fizioterápiával. A speciális nyújtó-erősítő gyógytorna gyakorlatok elsajátítása mellett érdemes ultrahangkezelésekre is járni, amely csökkenti a gyulladást, s így a könyökfájdalom gyorsan enyhül. A betegség kezelésekor nagyon fontos a tehermentesítés is, így hatásos a fájdalmak csökkentésére a kinesio tape, amelyeket a lágyrészekre ragasztva az izmokat segíthetjük.

 manuálterápia illetve a teniszkönyök tornaelsajátítása időigényesebb, mint a szteroid és nem szteroid tartalmú gyógyszerek alkalmazása, amelyek hatásosan mérsékelhetik a gyulladást és a fájdalmat, ám érdemes mérlegelni, hogy megéri-e a gyors fájdalomcsillapítás, hiszen ezeknek a készítményeknek a rendszeres használata sok esetben számos mellékhatással járhat.

 

Végső esetben, amikor a teniszkönyök kezelésekor a szelídebb gyógymódok nem használnak, műtétre is sor kerülhet, amely során a csonthártyával együtt leválasztják az alkari feszítő izomcsoport közös eredését is.  A teniszkönyök műtét előtt – amelyek csak az esetek 60-65%-ban járnak megfelelő eredménnyel - érdemes alternatív gyógymódokat kipróbálni, amelyek a legtöbb esetben kiváló eredménnyel szüntetik meg a fájdalmat.

Teniszkönyök kezeléseink

 • Manuálterápia
  A manuálterápia során egy alapos vizsgálat keretén belül kikérdezzük a pácienst a tüneteiről, felmérjük fizikális elváltozásait, megtekintjük képalkotó diagnosztikai leleteit (RTG, MRI, CT) majd részletes ízületi mozgásvizsgálatot végzünk, így átfogó képet kapva a páciens állapotáról. Az összes információval a birtokunkban a problémának megfelelő célzott terápiát állítunk össze és megtanítjuk a pácienst az otthon végezhető gyakorlatokra is.
 • Kinesio tape technika
  A tape magyarul azt jelenti tapasz, a bőr “utánzata”. A kinesio tapasz kémiai hatóanyagtól mentes, pusztán mechanikus módszer, amely egy pamutrétegből, illetve hátoldalán egy hullámszerűen felvitt akril ragasztórétegből áll. Felhelyezve a problémás területre a bőr és a bőr alatti kötőszöveten keresztül a reflexkörök aktiválásával, pozitív jelzéseket közvetít testünknek, melyek meggyorsítják a regenerálódást. Lég-, és vízáteresztő, így lehet vele például zuhanyozni és úszni is.
 • Stretching
  A stretching magyarul azt jelenti nyújtás. A stretching módszer különböző ín, szalag és izom nyújtási technikákat illetve az ehhez kapcsolódó izomerősítéseket foglalja magába. Segítségével hatásosan kiterjeszthetőek az ízületi mozgáshatárok és helyreállíthatóak a funkciók. A hajlékonyság fejlesztésével számos mozgásszervi probléma megelőzhető és jó hatásfokkal mérsékelhető/ gyógyítható.
 • Gyógytorna
  A gyógytorna egyfajta mozgásterápia, amelyet szakembereink az adott problémának és a páciens fizikai állapotának megfelelően állítanak össze. A személyre szabott, specifikus gyakorlatokkal és az izomerő helyreállításával csökkenthető a fájdalom és/vagy a mozgáskorlátozottság,  az izmok nyújtásával és erősítésével javíthatók az ízületek élettani funkciói is így megelőzhető a probléma kiújulása.

Tájékozódjonteniszkönyök terápiás árainkról az alábbi linken vagy vegye fel velünk akapcsolatot, hogy mihamarabb segíthessünk Önnek.
Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970