Az állkapocsízület felépítése, működése

Az állkapocsízület (Articulatio temporomandibularis) a koponya azon ízülete, amely az állkapcsot a koponyához rögzíti, valamint lehetővé teszi az állkapocs mozgatását. Felépítését tekintve a craniomandibularis hasonló felépítésű, mint a többi ízület, két, porccal borított csontvég találkozásából áll, amelyet szalagok és ízületi tok vesz körül. Érdekessége, hogy az állkapocsízület az emberi szervezet egyetlen páros ízülete, azaz a kétoldali mozgás egyszerre történik. Ráadásul az ízület két résében két különböző mozgás valósul meg: egy forgó és egy csúszó mozgás.

Cranio-Mandibularis Dysfunciók, azaz  a rágóízület működésével kapcsolatba hozható zavarok

Az állkapocsízület vagy rágóízület különlegessége, hogy mivel fokozott igénybevételnek van kitéve, ennek következtében a vele kapcsolatos problémák is igen sokrétűek lehetnek.

A rágóízületben létrejött zavar, probléma kialakulásában több tényező játszhat szerepet:

 • a rágóízület felépítésében résztvevő képletek (ízületi felszínek, tok, szalag) elváltozásai
 • a környező izmok (rágóizmok, nyelvcsont alatti és feletti izmok) zavarai
 • szomszédos testrészek területén bekövetkező funkcionális zavarok

Az állkapocsízület túlterheltsége vagy egyoldali fokozott használata ugyanakkor összefügghet életmódunkkal, stressztűrő képességünkkel és stresszkezelő módszereinkkel is. Például a hosszú órákon át végzett ülőmunka és az általa okozott előrehajoló kényszertartás, a nem megfelelően kezelt stresszhelyzetek, amelyekre sokszor az állkapocs összeszorításával reagálunk, egyaránt kiválthatnak olyan pozíciót, amelyben többletfeszülés jön létre ezen a területen is.

rossz ízületi statika hatására a rágómozgások megváltoznak, bizonyos rágóizmok túlterheltté válnak, triggerpontok alakulnak ki, melyek további panaszokhoz, nyakba, fejbe sugárzó fájdalomhoz vezethetnek.

Szintén állkapocsízületi problémákat okozhatnak a szabálytalanul álló vagy hiányzó fogak, helytelen fogszabályozás vagy más, nem megfelelő fogászati beavatkozások.

A rágóízület problémák leggyakoribb tünetei

A rágóízületben kialakult elváltozás hatására az ízület felépítése és működése megváltozik, mely számos panaszt okozhat

 • Rágáskor, szájnyitáskor tapasztalható pattogás, kattogás (krepitáció)
 • Szájnyitáskor tapasztalható fájdalom az ízületben, ebből adódóan nehéz szájnyitás
 • Fejfájás, esetenként migrén
 • Fogfájás
 • Fülzúgás, szédülés
 • Éjszakai fogcsikorgatás
 • Fogtáji és arcfájdalom fogászati probléma nélkül
 • Fülzúgás, egyensúlyzavarok, fülfájdalom 

Temporomandibuláris terápia, azaz a rágóízület problémáinak komplex kezelése

temporomandibuláris terápiaa rágóízület struktúrális és funkcionális problémájának komplex kezelésére irányul. A rágóízület, az  állkapocs rendszer és a teljes test mozgásszervi vizsgálata után az ízületi eltérések kezelése mellett az egész test statikájának helyreállítása a cél. A terápiában nagy hangsúlyt kap a lágyrész elváltozások (fokozott izomtónus, trigger pontok) kezelése, nemcsak a rágóízület és állkapocs régióban, hanem a környező testrészekben valamint az egész test területén.

A temporomandibuláris terápiakeretén belül/ mellett szakembereink az állkapocs ízületi megbetegedések tüneteinek enyhítésére, esetleges megszüntetésére, a tünetek megelőzésére a következő módszereket is alkalmazzák:

Trigger pont terápia

Izomszöveteinkben létrejöhetnek olyan érzékeny, kitapintható feszültségi csomók, amelyek lokális vagy akár kisugárzó, azaz távolabb jelentkező, fájdalmat okozhatnak.  Ezeket a nevezzük trigger pontoknak illetve tender pontoknak. A feszülés miatt az említett izomcsomók elzárják a saját vérellátásukat, amely az érintett szövetben anyagcserezavart okozhat, így a tápanyagellátása is romlik, ráadásul olyan salakanyagok is felhalmozódnak a területen, amelyek károsan befolyásolják a működését. A fennálló és egymást erősítő tünetek pedig addig súlyosbítják a helyi izomfeszülést, amíg egy szakember külső behatással meg nem szakítja ezt a folyamatot.

Gyógytorna

A testtartás, a gerinc degeneratív elváltozásai, a nyak-vállöv izmainak feszessége, zsugorodása részben okozhatják, részben súlyosbíthatják az állkapocsízület diszfunkcióját. A gyógytorna egyfajta mozgásterápia, melyet az egyéni igényekhez és fizikai állapothoz igazítunk. Gyógytornával a meglévő tünetek, a fájdalom, mozgáskorlátozottság csökkenthető, a felborult izomerő-egyensúly helyreállítható.

A gyógytorna kiegészíthető egyéb fizioterápiás módszerek alkalmazásával, mint például az elektroterápiás eljárások vagy az ultrahang kezelés.

Elektroterápia

Hatékony kiegészítő kezelési módszer a mozgásszervi panaszok enyhítésében. Izom-, ín-, szalagsérülés rehabilitációjában illetve ízületi gyulladás, gerinckopás kezelésében,  akut és krónikus esetekben egyaránt eredményesen alkalmazható.

Ultrahang

Az ultrahang a mozgásszervi panaszok enyhítésére szolgáló, kiegészítő módszer, melynek hatására a sejtek rezegni kezdenek. Ez a rezgés a szövetekben mikromasszázst hoz létre valamint hőenergiává alakul és az érintett szövetekben felmelegedést okoz. Az ultrahanggal kezet területen fokozódik a keringés valamint az oxigén ellátás, ehhez pedig izom-, heglazító, fájdalomcsillapító hatás társulhat.

Nézze meg temporomandibuláris terápia, azaz állkapocsízületi terápiás árainkat és tájékozódjon egyéb szolgáltatásainkról vagy vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy mielőbb segíthessünk Önnek.


Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970