Mi az a McKenzie-módszer?

 A McKenzie gyógytorna a gerinc és a végtagok problémáinak kezelésére alkalmazható módszer, amelynek kidolgozása Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász nevéhez fűződik. McKenzie felismerte, hogygerincünket leginkább előrehajló terhelések érik, ennek pedig egyenes következménye lehet az emberek millióit érintő gerincproblémák kialakulása. A ’60-as években kifejlesztett módszer (MDT, azaz Mechanical Diagnosis and Therapy) a gerincpanaszok kezelésének egyik legtöbbet vizsgált rendszere, amelynek hatékonyságát és jelentőségét azóta több kutatás is igazolta. A McKenzie módszer segítségével jelentősen csökkenthető a gerincműtét valószínűsége.

Mire jó a McKenzie terápia? 

A McKenzie-módszer egy olyan vizsgálati és kezelési rendszer, amely leginkább a gerincproblémákra specializálódott, és amely Magyarországon általában a gyógytornászok munkaköréhez kapcsolódik. A derékfájdalom, hátfájás manapság népbetegség, ahogyan a nyakfájás és az ebből eredő fejfájás is rengeteg embert kínoz. Az ülőmunkát végzők körében a helytelen testtartás vagy a kényszertartásban végzett tevékenységek mind hozzájárulnak a nyaki panaszok megjelenéshez, a már meglévő tünetek súlyosbodásához vagy éppen a nyaki problémákból eredő fejfájás kialakulásához, amelyeket szintén hatásosan tud kezelni a McKenzie-módszer

Leghatékonyabban a következő problémák kezelhetőek a McKenzie-módszerrel

A McKenzie terápia mégsem kizárólag a derék- és nyaki panaszok kezelésében hatékony, más ízületi panaszok esetén is kiváló hatásfokkal alkalmazható (pl. térd, váll problémák esetén). 

A McKenzie-módszer nem egyszerű gyógytorna! A terápia alapfilozófiája, hogy a terapeuta rendkívüli módon figyel a betegre, így a kezelés nem korlátozódik néhány sablonos gyakorlatra, hanem a speciális vizsgálatot követően teljesen személyre szabott és az adott problémára koncentráló mozgássort tanít meg a szakember a páciensnek. Kezdetben heti rendszerességgel ajánlott a gyógytornásszal való konzultáció, hogy a gyakorlatok végzése biztosan helyes technikával történjen, később a McKenzie mozgásterápiát a paciens önállóan, az otthonában is végezheti. 

A McKenzie terápia menete 

A McKenzie-módszer hivatalos neve: „Mechanikai Diagnózis és Terápia”, így nem meglepő, hogy maga a terápia egy nagyon alapos és speciális vizsgálattal kezdődik. A terapeuta kikérdezi a pácienst, megpróbálják megismerni a tünetek sajátosságait, kitérnek rá, hogy a panaszok mikortól és hogyan kezdődtek, lehet-e a hátterében valamilyen sérülés (baleset, műtét), a fájdalom mennyire állandó és intenzív, pontosan honnan ered, kisugárzik-e. A konzultációt egy mozgásvizsgálat is követi, ahol a terapeuta bizonyos mozdulatok elvégzésére kéri a pácienst. A mozgások során megfigyeli, hogy az egy-egy irányba történő elmozdulás hatására a panaszok erősödnek vagy javulnak, a fájdalom fokozódik vagy mérséklődik. A terápiát így teljesen személyre szabottan tudja összeállítani a szakember, hiszen attól függően, hogy milyen sajátosságokkal bír a fájdalom, mindenkinek más és más gyakorlatok lesznek jótékonyak vagy éppen károsak. 

A fentiekből adódóan a McKenzie terápiát csak azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik részt vettek és bizonyítványt szereztek a Nemzetközi vagy a Magyarországi McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon. 

Milyen gyakorlatokból áll a McKenzie terápia? 

A McKenzie-módszert sokan a homorításos gyakorlatokkal azonosítják. Mivel a modern korban az emberek nagy része ülőmunkát végez és legtöbbjük domború derékkal ül, ezért náluk a fájdalom általában a homorítás hatására enyhül. Tehát a domború derék kényszertartás okozta derékfájdalomnál a hátrahajlásos módszerek lehetnek valóban a célravezetők. A McKenzie-módszer azonban ennél sokkal több, hiszen nem mindenkinél a domború háttal történő munkavégzés okozza a panaszokat, vannak, akiknél a homorítás kifejezetten fokozza a fájdalmat. A McKenzie gyógytorna során, a nyomás alatt lévő ideggyökök felszabadítására törekszünk, a fájdalom így megszüntethető, majd stabilizáljuk az állapotot.

A McKenzie által kidolgozott gyakorlatok viszonylag egyszerűek, de azok biztonságos és hatékony alkalmazásához fontos, hogy az első időkbenegy szakember kontrollálja a helyes kivitelezést. Csak így garantálható, a gyakorlat hatékonysága illetve csak így vehető észre, ha esetleg változtatásokra van szükség a terápiában. 

A McKenzie terápiától várható eredmények 

A McKenzie-módszer célja, hogy a páciens felügyelet nélkül is alkalmazni tudja a begyakorolt mozdulatsorokat és ezzel képes legyen enyhíteni a panaszait, valamint felismerje, ha a mozgása ismét elkezdene beszűkülni. A McKenzie kezelés igen hatékony, alkalmazásával sok esetben a műtéti beavatkozások is elkerülhetőek. Általában a javulás is nagyon gyorsan bekövetkezik, akár egy-két alkalom után érezheti már a páciens, a teljes gyógyulás azonban a probléma jellegétől és súlyosságától is nagyban függ. 

A McKenzie terápia bizonyos esetekben ellenjavallot, így nem alkalmazható gyulladásos betegségek esetén, tumoros megbetegedésekkor, vagy ha a páciens súlyos csontritkulásban szenved. 

Akut fájdalom alkalmával is forduljunk bátran a McKenzie-terapeutához, ilyenkor segít megtalálni a pihenő helyzeteket, eldönti, hogy melyek azok a mozdulatok, amelyek terhelést jelentenek és emiatt kerülendőek. Tanácsot adhat abban is, hogy a páciens miképp módosítsa a mindennapi terhelést, meddig pihenjen, mikor és milyen gyakorlatokkal kezdje majd meg a McKenzie-tornát. A panaszok megszűnését követően pedig útmutatással szolgálhat a megelőzéssel kapcsolatban, megtanítva a pácienst az ízületeket kímélő helyes testtartásra. 

Keresse fel képzett szakembereinket vagy tájékozódjon egyéb szolgáltatásainkról, hogy mielőbb segíthessünk Önnek.

 

McKenzie Terápia

Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970