Fascia kezelés derékfájdalomra Testünk hátsó részén, egy egybe függő fascia lánc fut végig, talpunktól egészen a koponyánkig. Ez egy létező anatómiai képlet, mely tudományosan bizonyított és kutatásokkal alátámasztott. A felfedezés sokat segített,  mert ezen fascia lánc mentén észlelt feszesség, letapadás okozhat komoly deréktáji panaszokat, fájdalmat, melyet fascia kezeléssel tudunk tartósan megszüntetni.

A hátsó fascia lánc részét képező talpi kötőszövet feszessége (mert például sosem jut eszünkbe a talpat tornáztatni, lazítani, masszírozni) okozhat a talptól távolabbi ponton, így akár az ágyéki gerinc szakaszon  jelentős panaszokat. Ilyen fascia láncolat  persze nem csak a test hátsó területén húzódik végig, hanem az elülső és oldalsó részeken is. A rendelőnkben gyakran hangsúlyozzuk, hogy a testet behálózó fascia láncok mindent mindennel (izomkat, csontokat, ínakat, szalagokat sőt belső szerveket) összekötnek, emiatt bármilyen panasz esetén mindig globálisan, három dimenzióban kell gondolkodnunk, és komplex kezelési tervet kell felállítanunk.

A hátsó fascia láncnak a részei  a talpi fascia (kötőszövetből álló képlet), az Achilles-ín és a deréktájon húzódó ágyéki kötőszövetes lemez. Ha ennek a fascia láncnak bármely részét nyújtjuk (gyakorlatokkal vagy fascia lazító technikákkal) hatni fogok az egész struktúrára. Ezért van az, hogy a páciens deréktáji panaszzal érkezik rendelőnkbe akkor komlplex kezelést kap, tehát az egész hátulsó fascia kötegét mobilizáljuk, nyújtani fogjuk, akár kézzel, akár fascia késsel, akár köpöllyel és/vagy speciális gyakorlatokkal, trigger pont valamint fdm kezeléssel, esetleg tape technikával. Olykor a páciens meglepődik, hogy a derékfájdalmát a talpi vagy alsó lábszár régióval kezdjük kezelni és a nyaki vagy tarkótájék kilazításával fejezzük be. Nagyon lényeges a komplex terápia során minden esetben, nem csak a fájdalmas/panaszos testrészt kezeljük, mobilizáljuk, hanem a fascialáncok külön részeit együttesen, több régióban lazítjuk fel. Az embert fascia láncolatok alkotják, tehát logikus, hogy az geész rendszerre kell hatni. A fascia lánc bizonyos részének  feszessége ugyanis korátozhatja a távolabbra eső ízület mozgásait is, valamint fájdamat generálhat a fascia lánc bármely területén.  Így megeshet, hogy már fél éve jár valahova az illető derék kezelésre, injekció kúrára stb. de nem történik átütő eredmény. Ez azért lehet, mert a problémájának valódi oka nem biztos, hogy a derekán van, hanem lehetséges, hogy valahol a panaszától távolabbi fascia szakaszon. Ha majd ezen a részen kikezeljük a fascia letapadását, akkor felszabdul a rendszer többi része is, és a derekon is enyhül végre a nyomás. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy minden mindennel összefügg. Lényeges a komplex gondolkodás és terápia.