A viscerális, belső szervi mobilizációs terápia sikere derékpanasz esetén Rendelőnkben viscerális terápián járt egy páciensünk, aki régóta fennálló derékpanasszal küzdött. Viscerális kezeléssel megszűnt a derékfájdalma. Ezt az esetet szeretnénk ebben a blogban bemutatni nektek.

Pár hónappal ezelőtt érkezett hozzám egy sportos, aktív életet élő fiatal hölgy, aki rendszeresen visszatérő erős, gyakran éjszaka is jelentkező derékfájdalommal küzdött. Körülbelül egy hónappal korábban kezdődött a a panasza,  mire hozzám került, már túl volt az orvosi vizsgálatokon, vérvételen és hasi ultrahangon, ahol bebizonyosodott, hogy pajzsmirigy működési zavara van, de más szervi oka nincsen a panaszának. Alapos kikérdezés közben kiderült, hogy minden otthoni praktikát, tornát és nyújtást bevetett amit korábban már elsajátított, de semmi nem hozta meg a várt eredményt, sőt határozottan nem estek neki jól ezek a gyakorlatok. Az is kiderült, hogy az utóbbi időben nagyon erős, görcsös menstruációval küzd és gyakran érez feszülést a kismedence területén.

 A páciens kikérdezése és mozgás vizsgálata után, speciális tesztekkel egyértelműen ki tudtuk provokálni a derék panaszát, ez jó hírnek számít ugyanis ez azt jelenti. hogy a fájdalom valóban lágyrész eredetű, melyet vélhetően a kötőszöveti vagy más néven fascia letapadásai, feszessége okoz. Vizsgáltam izmokat, kötőszövetet  hason és háton fekvésben, deréktáji szakaszon majd a csípő körül. Ezután FDM módszerrel és Triggerpont terápiával megkezeltem ezeken régió izmait és fascia hálózatát. A csípő körül rengeteg letapadást oldottam fel a fascia rendszerben. Találtam olyan feszes, "beállt" pontokat a kötőszöveten,izmokon, amelyeket provokálva hasonló fájdalmat idéztünk elő, mint amit korábban is érzett. Ezt követően teszteltük a mozgásokat, hogy lássuk javult -e a páciens állapota. Az eredmény szemmel látható volt. A mozgástartomány nőtt, a fájdalom csökkent, de még mindig jelen volt , így még nem voltam elégedett.

 A pácien vizsgálat során kiderült, hogy az utóbbi időben erős, fájdalmas mentruációs görcsök gyötrik.  Ezért fontosnak gondoltam a medencefenék, gátizmok környékét is megvizsgálni.  Ezen a területen  a csípő és farizmok körüli feszes izomcsomókat, triggerpontokat és feszes fasciát találtam. A manuálisan végzett lazító fogásokkal kezeltem, és a manuális terápia során a páciens hasonló fájdalmat érzett, mint, amit a menstruációs napok alatt szokott. Ez jó hírnek számít, annak mindig örülünk, ha a manuális terápiás fogásokkal kiprovokáljuk azt a jellegű fájdalmat, amit tapasztalni szokott a páciens a mindennapok során. Az alapos lazító technikák  után  néhány mobilizációs gyakorlatot végeztünk majd teszteltünk ismét. Az eredmény az első kezelés végére: nőtt a mozgástartomány, jelentősen csökkent a fájdalom, jobb lett a közérzet.

Néhány házi feladattal (nyújtó és mobilizációs gyakorlatok) engedtem haza a pácienst. A második kezelésre egy hét múlva érkezett a páciens.

Páciensem arról számolt be, hogy az első kezelést követően, a napjai során szolidabban ugyan, de a derék körüli fájdalma még mindig jelen volt. A több  órán számítógép előtt töltött munka során pedig fokozódtak  a derék panaszai.

Ezek szerint nagy valószínűséggel a fájdalomnak a   mozgásszervi (feszes izmok, fascia hálózat) okai mellett lehetséges, hogy lesz belső szervi /viszcerális komponense. Ez azt jelenti, hogy a belső szervek körüli kötőszövet/fascia háló és a belső szervek szalagos felfüggesztései is feszült, letapadt helyzetben vannak, így gátolva a belső szerv természetes mozgásait. Elkezdtem a viscerális mobilizációs terápiát. A fókuszunk most az alhasi régióban, a kismedence területén van. Találtam lazítani való feszességet a hugyhólyag, méh kötőszövetes hálózatában. Ezen belső szervek bizonyos részeit a hasfalon keresztül kívülről betapintva remekül lehet érezni. A hugyhólyag mobilizáció során a páciensem enyhe szúró érzéstről számolt be, mely a mobilizációs, lazító fogás hatására 20 másodperc múlva el is múlt.  Ha mobilizációs tehnikával lazítunk a belső szervek  kötőszövetes környezetén ,akkor az adott szerv és a környezetében lévő szervek mozgása, vérkeringése, oxigénellátása javul.  akkor A kezelés végére “könnyűség” és “felszabadultság” érzete volt a páciensnek.

 A következő két alkalommal így haladtunk tovább, míg a talált feszességek fel nem oldódtak. A páciens következő ciklusa során elviselhető menstruációs fájdalmat élt meg, végre fájdalomcsillapítók nélkül. A kezelések között otthon vissza tudott térni a mozgáshoz, nyújtásokho,  már nem voltak kellemetlen fájdalmak mozgás során és egyre aktívabban tudta tölteni a napjait.

 Két hét múlva találkoztunk újra egy ismétlő, kontroll kezelésen, ahová már fájdalom nélkül és hatalmas lelkesedéssel érkezett. Fontosnak tartottam, hogy megosszak vele néhány életmódbeli tanácsot (helyes ülés a számítógép előtt, helyes monitor, egér/klaviatúra használat) tanítottam neki mobilizációs gyakorlatokat, melyekkel sokat tud tenni, hogy megelőzze a rossz tartásból adódó feszültségek kialakulását a kötőszövetes hálózatban.

 Fontos felhívnom a figyelmet arra, hogy a  derékfájdalom legtöbb esetben nem ott keresendő, ahol egyértelműen mutatkozik. Nélkülözhetetlen a holisztikus szemlélete, hogy átfogóan a teljes testet egészben vizsgáljuk és komplexen,a jól célzott terápiát állítsunk össze.

 A viscerális terápia segíthet az alábbi panaszok esetén is:

  • szülés, császármetszés után fennmaradó fájdalmak, kellemetlenségek esetén
  • menstruációs zavarok esetén
  • nőgyógyászati műtétek után
  • akut vagy krónikus gyulladások során
  • gyakori felfázások esetén
  • aranyeres panaszok miatt
  • fájdalmas intim együttlét esetén, amely hátterében nincs szervi vagy hormonális ok