Miért fontos a viszcerális szerveink mozgása?

A mozgató szervrendszerünkhöz hasonlóan a belső szerveink is mozgásban vannak, természetesen ezeket a mozgásokat a testen belül nem érezzük és nem mi irányítjuk, de attól életfontosságúak.

Minden szervünket mozgatja a légzés is. Belégzésnél a rekeszizom lefelé mozdul ezzel a bel szerveinket tolja lefelé, majd kilégzésnél mikor fölfelé mozdul el a rekeszizom ezt a mozgást a szervek is  lekövetik.  Továbbá a testünk mozgásai  (pl.: törzsdöntés, törzsfordítás) passzívan mozgatják a viszcerális szerveinket.  Ezek a mindennapi folyamatos mozgások elengedhetetlenek a szerveink és a szervezetünk egészséges működéséhez.

Miért baj, ha a viszcerális szervek mozgásai lecsökkennek?

A nem megfelelő légzés és rekeszizom mozgás következtében belső szerveink  mozgása lecsökken. Ez például előfordulhat megfázás, tüdőgyulladás, vagy akár altatással járó műtétek után, lélegeztető gép hatására, mert a légzés felületessé válik és a rekeszizom mozgása lecsökken.
A  mozgáshiány, a sok ülőmunka is okozhat problémát, a kismedencében létre jöhetnek kötőszöveti letapadások, mivel folyamatos nyomás nehezedik alulról és felülről is erre a területre, naponta több órán keresztül.
Feszességre küülönösen  hajlamosak a tokkal körülvett szerveink (máj, vese). Ha egy szerv tokja feszes, romlik a szerv keringése, funkciója, mozgékonysága.
Az üreges szerveink (pl.: húgyhólyag, méh) rögzítő szalagrendszerének a rugalmassága is lecsökkenhet, ami egy adott szerv megsüllyedéséhez vezethet. Ennek következménye szintén a szerv keringésének és funkciójának romlása, és mozgásának beszűkülése.

Milyen kapcsolat van a belső szervek és a mozgatószervrendszer között?

Valamely szervünk nem megfelelő működése, mozgása, feszessége esetén az kihatással van a vele azonos beidegzésű ízületi és mozgató szervrendszeri struktúrára. A fascia hálózat körbeszövi testünk minden egyes részét, így a mozgatórendszer és a belső szerveink között nagyon szoros a kapcsolat. Emiatt a viszcerális szerveink diszfunkciói sokszor nem az adott belső szerv környékén adnak panaszt, hanem távolabb a mozgásszervrendszerben, pl egy ízületben. Sokszor a krónikus újra kiújuló, szűnni nem akaró, vagy mindig vissza-vissza térő ízületi panaszok hátterében valamely viszcerális szerv nem megfelelő funkciója állhat.  Például a jobb oldali váll panasza (pl.: befagyott váll) visszavezethető a máj tokjának feszességére. Rendszerint a szimmetrikusan (mindkét végtagon ugyanott, pl.két csukló) megjelenő tüneteket  egy belső /viszcerális szerv nem megfelelő működése okozza.

Mit csinál a terapeuta viscerális kezelés alkalmával?

Manuálisterápiás fogásokkal oldja a szervek kötőszövetének feszességét, a  letapadásokat és a szerveket mobilizálja. Ezzel javul a belső szerv funkciója, a keringése, lecsökken, és a kezelések hatására megszűnhet a mozgásszervi panasz. 

Mikor javasolt ez a kezelés?

  • emésztési problémák, puffadás, reflux, székrekedés, IBS esetén  a viszcerális manipuláció segítheti az emésztő szervek funkcióját normalizálni
  • menstruációs zavarok, endometriosis, medencefenék izomzat gyengesége esetén a viscerális terápia segíthet a kismedencei  szervek, szövetek egyensúlyát visszaállítani
  • a tüdőt, rekeszizmot éríntő problémák esetén a viszcerális terápia  segítheti a légzőszervrendszer regenerálódását
  • különböző műtétek után a viszcerális manipulációval gyorsíthatjuk a rehabilitációt, támogathatjuk a viszcerális szervek funkciójának javulását
  • alvási problémák, tartós stressz esetén a viszcerális terápiával segíthetünk a páciensnek
  • krónikus ízületi-, mozgatószervrendszeri problémák esetén a viszcerális terápia hatékony lehet a panaszok csökkentésében, megszüntetésében

 


Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970