kinesio tape

Mi az a kinesio tape?

Dr. Kenso Kase, japán kiropraktőr a módszer kifejlesztője. A tape, magyarul  tapasz a bőr “utánzata”, egy pamutrétegből, illetve hátoldalán egy hullámszerűen felvitt akril ragasztórétegből áll. Lég-, és vízáteresztő: lehet vele zuhanyozni, úszni. A kinesio tapasz kémiai hatóanyagtól mentes, pusztán mechanikus módszer, mely megfelelő felhelyezési technikával a szervezet öngyógyító folyamatait segíti.

A kinesio tape technika lényege

A tape felhelyezését kineziológiai tesztek alapján fejlesztették ki. A bőrhöz nagyon hasonló elasztikus anyaga bőr és a bőr alatti kötőszöveten keresztül a reflexkörök aktiválásával, pozitív jelzéseket közvetít testünknek, melyek meggyorsítják a regenerálódást. A fájdalom és sérülés megelőzésében is használjuk, a kinesio tape stabilizálja a gyengült, sérült, műtött testrészeketA kinesio tape hatása a ragasztás technikájától függ. Fájdalom,sérülés esetén a felhelyezéstől számított 3-5. napon várható  a tape elsődleges hatása.

A kinesio tape felragasztása

A megfelelő hatás elérése érdekében fontos a kinesio tapasz szakszerű felhelyezése. Az optimális felhelyezést a terapeuta vizsgálat és izomtesztek elvégzése után dönti el. A kinesio tape felragasztása előtt meg kell tisztítani a bőrt (zsíradéktól, nedvességtől). Szükség lehet olykor a szőrzet leborotválására.

A kinesio tape felhelyezési technikái

  • izomtechnika: a kinesio tape bázisát (a szalagnak aza pontja, amit először rögzítünk a bőrfelülethez) felragasztjuk az adott területre majd a pácienst beállítjuk úgy, hogy a kezelt izom előnyújtott helyzetbe kerüljön, itt megtartja a pozíciót és a kinesio tape szárát vagy szárait a szalag megnyújtása nélkül felhelyezzük az érintett részre. A felhelyezett szalag redőket képez, ha a megnyújtott helyzetből visszatérünk a semleges helyzetbe.
  • szalagtechnika: szalag vagy ín fölé ragasztjuk fel a tape-et 70-100%-os megnyújtással. A kinesio szalag ez esetben stabilizál és receptorokat stimulál.
  • fascia technika: a kinesio tape bázisát a páciens ellazult helyzetében megnyújtás nélkül felragasztjuk az érintett testrészre. Ezután a szárat vagy szárakat rezgő mozgással enyhén megnyújtva (25-50%) helyezzük fel. A fasciát (izompólya,izmot burkoló hártya) kissé elmozdítva változik a feszessége és csökken a fájdalom.
  • korrekciós technika: a kinesio tape bázisát felragasztjuk majd a tape szárait 50-75%-os (vagy akár 100%-os) megnyújtottsággal helyezzük fel. A technikával ízületet (pl.térdkalács pozícionálása) vagy lágyrészt korrigálhatunk.
  • nyiroktechnika: a kinesio tape-et legyező formában helyezzük fel, a bázist a nyirokcsomó közelébe ragasztjuk. A kinesio tape szárait enyhe megnyújtással tesszük fel. A nyiroktechnika fokozza a nyirokfolyadék áramlását így csökkenthető az ödéma és a gyulladás.

Milyen hatásai vannak a kinesio tape technikának?

  • nyirokkeringés/mikrokeringés javítása
  • fájdalomcsillapítás
  • gyulladáscsökkentés
  • izomfunkciók támogatása
  • ízületi mobilitás vagy stabilitás elősegítése

Kinesio tape: mit jelentenek a színek?

A kinesio tape-ről általában az embereknek a sportólókra felragasztott színes szalagok jutnak az eszébe. Az egyik leggyakoribb kérdés a kinesio tapasz kapcsán, hogy mit jelentenek a különböző színek. Fontos először is leszögezni, hogy a kinesio tapaszok színüktől függetlenül ugyanolyan anyagból készülnek és ugyanaz a hatásmechanizmusuk. A színterápia szerint a színek ugyanakkor befolyásolni tudják lelki állapotunkat. A meleg színek (piros, pink kinesio tape) energetizáló hatásúak, a hideg színek (világos kék, sötét kék kinesio tape) hűsítenek, gyulladáscsökkentő hatásúak. A kezelések során ez alapján a gyulladt testrészre kék színű kinesio tapaszt teszünk, legyengült izomzat vagy lassult vérkeringés esetén az adott testrészen piros színű kinesio tape-et használunk.

A kinesio tape felhasználási  területei

A kinesio tape mellékhatásai

A tudomány mai állása szerint mellékhatások nem ismertek. A kinesio tapasz nem tartalmaz semmilyen kémiai anyagot (a ragasztó anyagon kívül), hatását csupán mechanikai úton fejti ki. Amennyiben a felhelyezést követően viszketést, csalánkiütést tapasztal akkor valószínűleg allergiás a kinesio tapaszra. Ilyenkor el kell távolítani a bőrről. A  kinesio tapaszt akár több héten keresztül is viselhetjük, az anyag szellőzése miatt nem károsítja a bőrt.

 


Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970