Mi az a manuálterápia?

A manuálterápia egy gyűjtőfogalom, melynek fogásai évezredekre tekintenek vissza. A nevéből adódóan a kezelés manuálisan (kézzel végzett technikákkal) történik. A manuálterápiás kezelések között azonban vannak különféle irányzatok, amelyeket leginkább az különböztet meg egymástól, hogy az adott manuálterapeuta milyen fogásokat alkalmaz, milyen lendülettel, erővel végzi a kezelést, voltaképpen milyen filozófiát vall.

A manuálterápia nem csontkovácsolás

Ugyan a manuálterápia gyűjtőfogalomba tartozik a kiropraktika (chiropractic) és az oszteopátia (osteoptahy) tudomány is, mely az emberi csontrendszerrel foglalkozik, azonban a manuálterápia nem egyezik a csontkovácsolással. Magyarországon a csontkovácsolást gyakran nem képzett orvosok végzik, sőt sokszor a terapeuta szinte semmilyen egészségügyi végzettséggel nem rendelkezik. Manuálterápiát viszont Magyarországon csak az erre a területre specializálódott orvosok, gyógytornászok végezhetnek.

A  manuálterápia a kiropraktikán / osteopatián alapuló, tudományos alapokra helyezett, kézzel végzett gyógyító módszer, mely a mozgató szervrendszer visszafordítható, funkcionális működészavarainak  vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. A manuálterápia szemlélete az embert, egészként, egységként veszi figyelembe, tehát különös figyelmet fordít a különböző testrészek, izmok, egymással való kölcsönhatására. 

A manuálterápia célja

A manuálterápia egy olyan leginkább mozgásszervi problémáknál alkalmazott modern szemléletű terápia, amely figyelembe veszi, hogy az adott betegség illetve a kezelés egyaránt visszahat a szervezet egészére.  A manuálterápia célja a reverzibilis, tehát visszafordítható vagy funkcionális elváltozások kezelése és ezzel a mozgásszervi problémák megszüntetése.

A manuálterápia hatásosan alkalmazható:

  • ízületek (gerinc, végtagok ízületei) mozgáskorlátozottságának oldására
  • izomegyensúly helyreállítására
  • ízületek statikájának javítására, helyreállítására
  • fájdalomcsillapításra
  • ízületek funkciójának javulásához
  • közérzet javítására 

Milyen problémákra alkalmazható a manuálterápia?

Mikor nem javasolt a manuálterápia

  • csontritkulás
  • akut sérülés, szalagszakadás
  • akut ízületi gyulladás 

Miből áll a manuálterápia?

A terápiát egy alapos állapotfelmérés előzi meg, ahol megtekintjük a páciens mozgásait, fizikális elváltozásait, kikérdezzük tüneteit, majd részletes ízületi mozgásvizsgálatot végzünk. A mozgásvizsgálatot - a képalkotó vizsgálati (Rtg, MRI, CT) leleteket figyelembe véve (amennyiben szükséges) - célzott terápia követi, ahol speciális mobilizációs technikákat alkalmazunk az adott ízületi mozgástartomány normalizálására. A mobilizációs fogások lassan, a páciens közreműködésével végzett technikák, melyek alkalmazásával feloldható, ellazítható a görcsös, bemerevedett testrész oldható az ízületi mozgáskorlátozottság. A konzultáció az otthon végezhető gyógytorna gyakorlatok megtanításával zárul. A manuálterápiának fontos kiegészítő kezelése a gyógytorna, a trigger pont terápia és a masszázs, melyek segítik az érintett izmok nyújtását és /vagy erősítését, izomtónus regenerációját. 

A manuálterápiától várható eredmények

A manuálterápia segítségével elsősorban a jól mozgó és fájdalommentes mozgásszervrendszert érhető el, s így jótékony hatása kihatással lehet egész szervezetünkre. A manuálterapeuta lokalizálja és analizálja a kialakult funkciózavarokat, majd a különböző fogásokkal fájdalmat csillapít és mobilizál, ennek köszönhetően pedig az érintett területen javul az ízületi mozgástartomány és oldódik az izommerevség.

A manuálterápia fajtái

A mauálterapeuta a problémának megfelelően valamint a kiválasztott módszertől függően használhat izom-energiát alkalmazó technikákat, izom ésizompólya oldási technikákat, lágyrész kezelési fogásokat, postizometriás relaxációs technikákat, de olyan fogásokat is, amelyek leginkább a masszázsra hasonlítanak vagy épp ellenkezőleg, kifejezetten dinamikus kezeléseket is.

Rendelőnkben végzett manuálterápia fajták

Mulligan manuálterápia

Alapítója és kidolgozója Brian Mulligan, új-zélandi gyógytornász. Technikájával a fájdalmas, mozgásterjedelmében beszűkült ízületeket kezeljük. Fájdalommenteshatékony terápia, mely hosszú távú eredményt hoz. A fájdalmas mozgáskorlátozottság oka az ízületen belüli minimális (nem látható és olykor nem is tapintható) pozíciós eltérés az ízület alkotórészei között. A kezeléssel ezt a hibát korrigálva fájdalommentessé válik az érintett ízület és funkciója javul. A terápia során a gyógytornász kezével vagy hevederrel (nagy ízületek esetében, pl. csípő) segíti az ízületet a megfelelő pozícióban tartani, miközben a páciens a mozgást végzi. Az önterápia fontos része a Mulligan technikának, így a páciens - a két kezelés között - az önterápiás fogások elvégzésével fokozza a kívánt eredményt, amely a terapeuta által előírt, pontosan megtanított gyakorlatokból áll.

Barvincsenko manuálterápia

Alapítója A. Anatolij Barvincsenko, orosz professzor, a Moszkvai Orvostovábbképző Egyetem Hagyományos Orvoslás tanszékének tanszékvezetője. Az általa képviselt irányzat olyan műfogások rendszere, melynek célja elsősorban a mozgáskorlátozottságot okozó ízületi blokkok oldása és a fájdalmas izomfeszülés megszüntetése.  Ez az a módszer, amely akkreditálásra került Magyarországon a Semmelweis Egyetem által is. Alkalmazásakor kézzel végzett (manuális) technikákkal oldjuk az ízületi mozgásbeszűkülést, lazítjuk vagy egyes esetekben erősítjük az izomzatot azért, hogy visszanyerjük a gerinc, a medence és a végtag ízületek funkcióját, statikáját. Elengedhetetlen a kezelések végén a házi feladatként adott gyógytorna (megfelelő izmok lazítása-erősítése), mellyel a terápia hatékonysága fokozható.

A manuálterápiás kezeléseket súlyosabb esetben is elég hetente egyszer elvégezni, de minden esetben egyénre szabott kezelési rendet állítunk fel.

Keresse fel képzett szakembereinket vagy tájékozódjon egyéb szolgáltatásainkról, hogy mielőbb segíthessünk Önnek.

Gyógytorna kezelés


Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970