Gerincferdülés kezelése, leghatékonyabban a Schroth terápiával Gerincferdülés gyanújával sok serdülőkorú beteg keres meg minket, ebben a korban ugyanis a gyors csontnövekedést az izom nem mindig tudja követni, így kialakulhat az oldalirányú görbület. A fiatal korosztályt gerincferdülés esetén nemcsak testi, hanem lelki teher is sújtja, hiszen ebben a korban a kamaszok keresik önmagukat, és így rendkívül megviselheti őket a saját testképük változása. Gerincferdülés esetén ezért  nagyon fontos gyógytornász kezelés, hiszen nemcsak a fájdalmat csillapíthatjuk, hanem a hatékony kezeléssel lelki problémáikon is segítünk. Gerincferdülés gyógyítására a leghatékonyabb módszer a Schroth terápia, mely nevét Katharina Schroth német kidolgozójáról kapta.

Mi a gerincferdülés?

Scoliosisnak vagy gerincferdülésnek nevezzük a gerinc oldalirányú elmozdulását, mely gyakran jár együtt csavarodással (rotációval), amelynek következtében bordapúpok és völgyek alakulnak ki. Sajnos a népesség mintegy 5%-át érinti ez a betegség, mely a lányoknál 8-10x gyakrabban fordul elő.

A gerincferdülésnek a kevésbé súlyos formája a funkcionális scoliosis, amikor nincs szerkezetbeli eltérés, csak az izomerő egyensúly borul fel.A páciens tudja saját magát korrigálni. Ebben az esetben gyakran javasolnak az orvosok, gyógytornászok olyan sportot, mellyel lehet korrigálni a testtartást. A súlyosabb strukturális scoliosis esetén már szerkezetbeli eltérés is fennáll, melynek oka gyakran a csigolya rotációja (két szomszédos csigolyatest egymáshoz képest fordul el). Aktívan a beteg ezt már nem tudja korrigálni. Ilyenkor már nem elég önmagában a sport, hanem fontos kiegészíteni speciális gyógytornával (Schroth szerint), vagy akár fűzővel is a sikeresebb eredmény érdekében.

Miért alakul ki gerincferdülés?

Sajnos a kiváltó okot nem mindig tudjuk meghatározni, számos oka lehet,végtag hosszkülönbség, egyoldalú terhelés, vagy gyakran genetikai tényező is. Így, ha tudunk róla, hogy előfordul a családban, érdemes odafigyelni, és rendszeresen mérni a gyermek testmagasságát. Ha hirtelen sokat nő, akkor az izmok gyakran nem képesek lekövetni ezt a változást, és aszimmetria alakulhat ki a gyermek törzsén, jelezve a gerincferdülés kezdetét.

A gerincferdülés felismerése

Akár az orvos, védőnő vagy a szülők vettek észre valamilyen eltérést, érdemes röntgent készíteni, melynek alapján könnyebben lehet elindulni a terápiában. Fontos, hogy álló röntgen felvétel készüljön, és az is fontos, hogy a teljes gerinc látható legyen a felvételen. Ezek alapján meghatározhatjuk a gerincferdülés Cobb-fokát, ami a görbület nagyságát jellemzi. 

A scoliosist Cobb-fok alapján több csoportba sorolhatjuk:

  • 0-10 fok között, még nincs nagy deformitás, de már itt érdemes elkezdeni a célzott tornát, sportot, hogy később ne romoljon az állapot. Ekkor még visszafordítható.
  • 10-20 fok között már aktív gyógytorna szükséges (lehetőleg Schroth módszer szerint), kiegészítve sporttal. Ha 20 fokhoz közelebbi az érték, javasolt a fűző viselése, hogy később ne romoljon.
  • 20-40 fok között fűző viselése és gyógytorna is szükséges (lehetőleg Schroth módszer szerint), visszafordíthatóság ebben az esetben már kérdéses, a deformitás csökkentése és/vagy megtartása a cél, illetve a műtét elkerülése.
  • 40 fok felett már műtétet javasolnak az orvosok. Fontos tényező ebben az esetben, hogy hány éves a páciens, hiszen, ha még fiatal (18 alatt), akkor még megpróbálkoznak tornával és fűzővel, ameddig csak lehet. A cél ebben az esetben a műtét későbbre tolása.

Gerincferdülés kezelése

Scoliosis kezelésére a legjobb az úgynevezett Schroth torna. Ezt a módszert Katharina Schroth fejlesztette ki saját magán. A lényege, hogy 3D-ben korrigálja a görbületet, tehát nemcsak az oldalirányú deformitást kezeli, hanem a csavarodás következtében létrejövő bordapúpot is korrigálja. Ajánlott minden nap legalább 1 órát tornázni, illetve emellett a mindennapokba is beépíteni a korrekciós mozgásokat. Érdemes odafigyelni, olyan apróságoknak tűnő dolgokra, mint a táskacipelés, iskolapadban ülés közben felvett testhelyzet, vagy a sportág választás. A Schroth terápia során megtanítjuk a helyes levegővételt, és a korrekciós helyzetekben végzett gyakorlatokat, különböző eszközökkel és testhelyzetekben. Emellett kiegészíthetjük a terápiát különböző lágyrésztechnikákkal, amelyekkel  az izmokat kezeljük, célunk a feszes izmok nyújtása és erősítése, a túlfeszültek lazítása.

Schroth terápia felépítése

Minden ember más és más, emiatt igen nehéz leírni egy konkrét kezelési tervet a tornáról. Általánosságban elmondható, hogy ha megvan a görbület iránya, akkor az a célunk, hogy „visszahúzzuk” az egyenesbe. Első lépésben megbeszéljük a helyes medence beállítást, hiszen ez az alapja mindennek. Olyan, mint egy háznak az alapszerkezete,ha az stabil, akkor minden más is az lesz. Ha ez megvan akkor jöhet egy aktív nyújtózás fejtetővel felfele. Ezt követően jön a korrekciós légzés, amit a görbülettel ellentétes oldalra kell venni (ha van egy jobb oldali háti szakaszon lévő púp, akkor a bal oldali háti szakaszba kell venni a levegőt). Ha mindez megvan, akkor a fentieket megtartva kell elvégezni az aktív erősítő és stabilizáló gyakorlatokat. Egy Schroth gyakorlat, tulajdonképpen ezekből tevődik össze. Ezt kell elvégezniük különböző testhelyzetekben (ülve, állva, oldalt vagy hason fekve) különböző eszközökkel (szalag, bot, labda). Érdemes egyeztetni a gyógytornásszal a szükséges eszközök beszerzéséről, hiszen azokat a gyakorlatokat, melyeket az órán megtanul, otthon is el kell végeznie. A kezelések során nem csak Schroth gyakorlatokat alkalmazunk hanem más terápiával is kiegészítjük a kezeléseket. Beépítünk masszázst, különböző manuálterápiás fogásokat, egyensúly gyakorlatokat, stabilizációs (core) gyakorlatokat vagy SMR hengerrel végzett lazítást is. Érdemes minél több eszközhöz nyúlni, hogy az eredmény hatásosabb legyen.

Eredmények

Sajnos nem vagyunk jövőbelátók és pontos eredményt, mi sem tudunk mondani. Nem tudunk pontos választ adni azokra a kérdésekre, hogy kisebb lesz-e a görbület, vagy hogy mikorra „múlik el”, meddig kell még a fűzőt hordani stb. Viszont, ha a páciens minden nap elvégzi a gyakorlatokat, és tényleg odafigyel a hétköznapi korrekcióira, akkor lesz pozitív eredmény. Fontos észben tartani, hogy a gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben a helytelen tartás, mozgás vagy életmód következménye. Kétségtelen, hogy gyakran az örökölt tényezők vagy a fizikai túlterhelés a lényeges elemek egyes gerincbetegségek kialakulásában, de az is tény, hogy megfelelő életmóddal mindenki sokat tehet a gerincpanaszok megelőzése érdekében.