Az emberi lábat 26 csont alkotja, ezek közül a legnagyobb a sarokcsont, amely minden lépésnél komoly terhelésnek van kitéve. Így nem meglepő, hogy ha a sarkunk fáj, az jelentősen befolyásolja mozgásunkat és életminőségünket.

A sarokfájdalom lehetséges okai

A sarokfájdalom sokszor a túlerőltetés következménye, ritkább esetben azonban egyéb betegségek is állhatnak a háttérben, például neurológiai problémák, csontbetegségek (pl. csontritkulás), autoimmun betegségek vagy arthritis.

A sarokfájdalom igen gyakori oka  lehet a feszes vádli izomzat és az Achilles-ín sarokcsontra kifejtett feszítő hatásának következtében kialakuló csonthártyagyulladás, ahogyan az alábbi okok is fájdalmat okozhatnak a sarkakban.

Nem megfelelő lábbelik

A sarok fájdalmát leggyakrabban a nem megfelelő lábbelik viselése okozza. A túl lapos, vékony talpú cipők, papucsok (főleg flip-flop) hordása vagy éppen ellenkezőleg, a túl magas sarkú cipők viselése egyaránt sarokfájdalomhoz vezethet. Az ideális cipő megfelelően támasztja a talpat, azaz ívelt és segíti a lábfej megtartását.

Túlerőltetés

A kötött vádli mellett a túl feszes talpi kötőszövet is hozzájárulhat a sarokfájdalom és a sarkantyú kialakulásához. A talpon átívelő kötőszöveti szalag (fascia plantaris) - amelynek jelentős szerepe van a talp izmainak, inainak és a láb boltozatának fenntartásában - terhelés hatására megvastagodhat. Ilyenkor az eredendően 2-4 mm vastagságú szalag, akár duplájára is duzzadhat.

Túlsúly

A jelentős túlsúllyal rendelkezőknél kiemelkedően magas azok száma, akiknek rendszeresen fáj a sarkuk. Ennek oka a sarokra nehezedő extrém súly és az ebből adódó terhelés. A túlsúlyból adódó sarokfájdalom gyakran érinti a kismamákat is, hiszen nálunk is jelentősen növekedhet a testsúly, főleg a várandósság vége felé.

Lúdtalp

A lúdtalp egy statikai deformítás, amely akkor alakulhat ki, ha a láb teherbíró képességét jelentősen meghaladja a rá nehezedő súly. Ez előfordulhat túlsúly esetén, de olyankor is, ha állómunkát végzünk, s ezáltal megbomlik a terhelés és a teherbíró képesség egyensúlya.

Sarkantyú

A sarkantyú a sarokcsont kinövése, egy sarkantyúhoz hasonló képződmény, amely kialakulhat a sarokcsont hátsó és talpi részén is. Leginkább a 40-60 közötti korosztályt érinti és a nőknél általában gyakoribb az előfordulása (a nem megfelelő cipők hordása miatt), mint a férfiaknál.

Mindenképpen kezelés és/vagy orvosi vizsgálat indokolt, ha:

A reggel jelentkező fájdalom nem múlik el pár lépés után

  • A sarok duzzadt, megvastagodott
  • Nehézkes a járás
  • A lábfej visszafeszítése fájdalmas
  • A lábbujjhegyre állás fájdalmas
  • A fájdalom mellett zsibbadás és/vagy láz is jelentkezik

A sarokfájdalom kezelése

Sarokfájdalom esetén az első és legfontosabb lépés a pihentetés. Sok esetben a sarok fájdalmát a túlságosan erős vagy hosszan tartó edzés váltja ki vagy egyéb megerőltetés (futás, túrázás) áll a hátterében. Ilyen esetekben a kiújulás megelőzése érdekében végezzünk a sporttevékenységek előtt bemelegítést, illetve levezetésképpen nyújtást, azaz a lábfej hátrafeszítésére épülő gyakorlatokat.

Szintén hatásos házi gyógymód lehet a jeges borogatás.

Amennyiben valószínűsíthető, hogy a cipő okozza a panaszokat, cseréljük le a nem megfelelő lábbelit

Amikor a házi praktikák már nem használnak

A sarokfájdalmat gyakran kezelik nem-szteroid típusú készítményekkel, hosszantartó fájdalom esetén pedig szteroidos injekcióval, ez utóbbi eljárás azonban a mellékhatások miatt nem ismételhető túl gyakran. Ezek alkalmazása előtt azonban érdemes alternatív megoldásokat keresni, hiszen  a sarokfájdalom kiválóan és gyorsan enyhíthetőgyógytornával és/vagy fizioterápiával, a gyulladáscsökkentést célzó ultrahangkezeléssel avagy kinesio tape felhelyezésével, mely segít a stabilizációban, és enyhíti a fájdalmat.

Terápiáink sarokfájdalom esetén

Gyógytorna/ fizioterápia

A gyógytorna egyfajta mozgásterápia, amelyet szakembereink az adott problémának és a páciens fizikai állapotának megfelelően állítanak össze. A személyre szabott, specifikus gyakorlatokkal és az izomerő helyreállításával csökkenthető a sarokfájdalom és az ahhoz kapcsolódó mozgáskorlátozottság.

Ultrahangkezelés

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében a fokozódik a sarok területén a keringés, javul az oxigén ellátás, ami izom-, heglazító, fájdalomcsillapító hatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat. A sarok tájékán viszonylag kevés ér fut, így ennek a testrészünknek nem kifejezetten  jó a keringése, így a gyulladások is lassabban gyógyulnak. Az ultrahangkezelés a keringés fokozásával így jelentősen meggyorsíthatja a sarokfájdalom elmúlasztását.

Kinesio tape

A tape magyarul azt jelenti tapasz, a bőr “utánzata”. A kinesio tapasz kémiai hatóanyagtól mentes, pusztán mechanikus módszer, amely egy pamutrétegből, illetve hátoldalán egy hullámszerűen felvitt akril ragasztórétegből áll és a megfelelő felhelyezési technikával a szervezet öngyógyító folyamatait segíti. A kinesio tape segít a stabilizálásban, tehermentesítésben, így jól használható sarokfájdalom, achilles ín panaszok esetén.

Tájékozódjon sarokfájdalommal kapcsolatos terápiás árainkról és egyéb szolgáltatásainkról vagy vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy mielőbb segíthessünk Önnek.


Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970