Nyakfájás és fejfájás

A nyak (cervix) a fejet a törzstől elválasztó, hét csigolyából álló, mozgatható anatómiai képlet, amely a koponyától a mellső végtagok felfüggesztéséig, a vállövig tart. A nyak csontozata a gerincoszlop részét képező csigolyasorból valamint a nyelvcsontból (ost hyoideum) áll. A nyakmozgatást a nyakszirti bütykök teszik lehetővé, ugyanis ide rögzülnek a nyakmozgató izmok.

Függőleges testtartásunk miatt igen nagy teher nehezedik a nyaki csigolyákra, amelyeknek nem csupán az a feladatuk, hogy tartsák a fejünket – ami kb. 4 kg -, hanem a fej és a vállak mozgatásában is fontos szerepet játszanak.

A nyakfájás, nyakmerevség oka legtöbb esetben a nyakizmok túlzott feszülése, letapadása. Ilyenkor az izmok mereven összehúzódnak, amely miatt sokszor nem csak a nyakunkat kezdjük érezni, de a fejbe, hátba és a karba is kisugározhat a fájdalom. A fájdalom kiindulhat a nyaki gerinc csigolyáiból, kis ízületekből, gerincvelőből és ideggyökökből. Ezeken túl váll ízületi, felkari és állkapoccsal kapcsolatos problémák is okozhatnak nyaki fájdalmakat.

Az ülőmunkát végzők körében a leggyakoribb a nyakfájás valamint a nyaki fájdalomból eredő fejfájás, hiszen, aki például egész nap a számítógép előtt ül, az egyoldalúan terheli a gerincét, ami izomfeszülést okozhat. A hátsó nyaki fájdalmak hátterében a gerinc nyaki szakaszának - azaz a gerinc legmozgékonyabb, ám egyben legsérülékenyebb részének - megerőltetése áll.

A nyaki és tarkótáji izmok a megerőltetés hatására könnyen kifáradnak és megfeszülnek, megkeményednek, ennek következtében pedig gyengül támasztási funkciójuk is, így a csigolyák összenyomódhatnak és a porckorongok túlzott terhelése is bekövetkezhet.

A panaszok azonban sok esetben nem korlátozódnak a nyaki szakaszra, hanem a fájdalom kisugárzik a tarkóra, a halántékra és a homlokra vagy a szemek tájékára.

A nyaki fádalom és a fejfájás okai

 • irodai ülőmunka,
 • monitor helytelen pozicionálása,
 • rossz testtartás,
 • alváshoz használt nem megfelelő párna,
 • stressz,
 • konditermes edzés során helytelen tartással végzett gyakorlatok
 • hideg vagy huzat által kiváltott izommerevség
 • súlyosabb esetben nyaki kopás vagy porckorongsérv

Esetenként komolyabb betegségek is állhatnak a hátsó nyaki fájdalmak hátterében pl. reumás izomgyulladás (polymyalgia rheumatica), ezért ha a panaszok tartósnak bizonyulnak, érdemes egy átfogó orvosi vizsgálatot kérni. A legtöbb esetben azonban a manuálterápiaés a gyógytornakiválóan enyhítik a fájdalmakat.

Nyakfájdalom, fejfájás kezelési lehetőségei

Az erős fájdalmak csillapítása sok esetben fájdalomcsillapító gyógyszerekkel történhet, ám ez csupán rövid távú megoldás, ami ráadásul az okot nem szünteti meg, csupán a tüneteket enyhíti. A hosszan tartó gyógyszeres kezelések mindig mellékhatással járnak, így érdemesebb inkább a fájdalom okát megszüntetni és alternatív terápiákat keresni.

Terápiáink nyaki fájdalom és fejfájás esetén

A tünetek feltérképezése után, a mozgásterjedelemre, izomerő funkciókra vonatkozó alapos vizsgálatot követően személyre szabott, egyéni terápiát állítunk fel, amely a következőket tartalmazhatja:

Gyógytornagyakorlatok

A gyógytorna egyfajta mozgásterápia, melyet az egyéni igényekhez és fizikai állapothoz igazítunk. Gyógytornával a meglévő tünetek, a fájdalom, mozgáskorlátozottság csökkenthető, a felborult izomerő-egyensúly helyreállítható.

Manuálterápia

A manuálterápia kézzel végzett műfogások rendszere, melyet az erre a területre specializálódott orvosok és gyógytornászok végezhetnek. A mobilizációs fogások lassan, a páciens közreműködésével végzett technikák, melyek alkalmazásával feloldható, ellazítható a görcsös, bemerevedett testrész. A manuálteriápia kíválóan alkalmazható nyakfájás kezelésére. 

Lágyrész mobilizáció

A lágyrész mobilizáció során az érintett terület és a körülötte található lágyrészek, azaz izmok, tokok, szalagok, ínak, idegek lazított helyzetben történő passzív mozgatását, nyújtását végezzük, amelyhez bizonyos masszázsmozdulatok is társulnak. Hatására az izmok tónusosabbá válnak, a lágyrészek megnyúlnak, a mozgásterjedelem pedig nő. A lágyrész mobilizáció jól használható nyakfájás esetén a bemerevedett izmok nyújtására, kilazítására.

Trigger pont terápia

A trigger pontok és tender pontok az izomszövetben tapintható érzékeny feszültség “csomók”, melyek helyi, illetve kisugárzó (fájdalmas izomcsomótól távolabb jelentkező) tüneteket okozhatnak. Az izomcsomó a feszülés következtében saját vérellátását zárja el, így a szövet anyagcseréje romlik, tápanyagellátása elégtelenné válik, a területen káros salakanyagok halmozódnak fel. Ezek egymást erősítve a helyi izomfeszülést fenntartják és súlyosbítják, egészen addig, amíg külső behatással meg nem szakítjuk az önfenntartó folyamatot. A trigger pont terápia az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a nyakfájásos panaszok kezelésére. A feszültség csomók kioldásával a nyakfájás sok esetben gyorsan elmúlasztható.  

Továbbá javallott:

 • Testtartás és alváspozícióval kapcsolatos tanácsadás
 • Masszázs

Derékfájdalom

A deréktáji fájdalom manapság népbetegség, a felnőtt lakosság mintegy 80%-a tapasztalta már a derékfájást élete során.

A derékfájdalom oka az ágyéki gerinc degeneratív elváltozásai, a mélyizmok gyengesége és ennek következtében kialakuló, a túlzott terhelés (pl. hosszan tartó ülés) miatt létrejött porckorong problémák.

A helytelen emelés, rossz mozdulatok és a nem megfelelő testtartás szintén előidézhetik a derékfájást, de akár a stressz és a depresszió, azaz lelki eredetű problémák is kiválthatják.

 

Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a derékfájás komoly betegség kísérő tünete, így ha a panaszok nem javulnak, érdemes szakorvos véleményét is kikérni, hiszen a derékfájdalom jelezhet csontritkulást, gerincvelő-fertőzéseket, egyéb gerincbetegségeket, de akár daganatos megbetegedéseket is. A legtöbb esetben azonban ennél sokkal enyhébb okok állnak a panaszok mögött, amelyek alternatív kezelésekkel megszüntethetőek.

A derékfájás típusai

 • Heves fájdalom, amelyet izomgörcs okoz, általában magától elmúlik néhány óra vagy nap alatt. Általában egy-egy rossz mozdulat váltja ki.
 • Állandó, fokozódó derékfájdalom, amely leginkább az ülőmunkát végzőknél alakul ki.
 • Erős, a lábak felé kisugárzó fájdalom, amelyet hidegérzés vagy éppen melegérzet kísérhet és akár éjszaka, álmunkból is felébredhetünk rá. Kiváltó oka általában porckorongsérv.
 • Lumbágó, azaz deréktáji merevség és kényszertartás.  Lumbágós panasz származhat a gerinc kis ízületeinek gyulladásából, kopásából, porckorong elváltozásaiból, ideggyök érintettségből, rossz mozdulat miatti izomhúzódásból.

Megelőzés

A derékfájást a legegyszerűbb és leghatékonyabb, ha megpróbáljuk megelőzni. Fizikai állapotunk karbantartásával, a gerinc körüli izmok erősítésével, a helyes testtartásra való odafigyeléssel jó eséllyel kiküszöbölhetjük a derékfájdalmat.

Mit tehetünk derékfájás esetén?

A legfontosabb tanács a tehermentesítés és pihentetés. Fekvő testhelyzetben nem nehezedik teher a derekunkra, így ilyenkor általában a fájdalom is csökken. A meleg borogatás, fürdő szintén segíthet, hiszen a meleg hatására az izmok ellazulnak. Erős fájdalomnál fájdalomcsillapító készítményeket is használhatunk, ezek hosszú ideig történő szedése azonban a mellékhatások miatt nem ajánlott, így érdemes alternatív, a kiváltó okot célzó kezeléseket keresni inkább.

Terápiáink derékfájdalom esetén

Fizioterápiás kezeléssel, gyógytornával a fájdalmat csökkentjük és a feszes izomzatot oldhatjuk. A megfelelő mély izmok erősítésével, a tartás javításával kedvezőbb helyzetbe hozzuk a gerincet, hogy megelőzzük a derékfájdalmat.

Fizioterápia

A fizioterápia a természet energiáit használja fel a gyógykezelés során. A fizikoterápia szűkebb fogalom, mely kizárólag a fizikai energiával (elektroterápiás eljárások) dolgozik. Rendelőnkben elektroterápiás(TENS)-, és ultrahang kezelést alkalmazunk. Ezek a kezelések fokozzák a vérkeringést, segítenek a bemerevedett testrészek kilazításában, így jól alkalmazhatók derékfájás esetén.

Gyógytorna

A gyógytorna egyfajta mozgásterápia, melyet az egyéni igényekhez és fizikai állapothoz igazítunk. Gyógytornával a meglévő tünetek, a fájdalom, mozgáskorlátozottság csökkenthető, a felborult izomerő-egyensúly helyreállítható. Gyógytornával megerősíthetjük a gerinckörnyéki mélyizmokat, jobb tartásunk lesz, és így megelőzhető a derékfájdalom kialakulása.

Tájékozódjon nyakfájással, fejfájással, derékfájdalommal kapcsolatos terápiás árainkról és
egyéb szolgáltatásainkról vagy vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy mielőbb segíthessünk Önnek.


Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970