A porckorongsérv kezelése műtét nélkül A porckorongsérv az egyik leggyakoribb gerinccel kapcsolatos probléma. Nagyon sok ember szenved tőle, ugyanis kialakulása nem feltétlen egy különleges okra, balesetre, ritka mozdulatra vezethető vissza, hanem általában tartós egyoldalú túlerőltetés váltja ki.

A porckorongsérvet kiváltó túlerőltetést kialakulhat egyszerűen az ülőmunkától, a rossz pozícióban való gyakori hajolgatástól, vagy sok esetben a helytelenül végzett konditermes gyakorlatoktól. A porckorongsérv általában nem hirtelen keletkezik hanem egy hosszabb folyamat eredménye. A kezdeti szakaszban még csak a porckorong kiboltosulásáról beszélünk, ami már jelentős fájdalommal, zsibbadással járhat. A legfontosabb, hogy már ebben a szakaszban kezdődjön meg a kezelés, ugyanis gyógytornával , manuálterápiával, ilyenkor még visszafordítható a folyamat és megszabadulhatunk a kellemetlen tünetektől. Sajnos az egészségügyi kommunikáció jellege miatt az érintettek általában nagyon megrémülnek a porckorongsérv hallatán, gyakran rögtön kés alá fekszenek a gyors gyógyulás érdekében, pedig az esetek többségében ez még elkerülhető lenne. 

Porckorongsérv kialakulásának tünetei

A porckorong kiboltosulás illetve a porckorongsérv nem feltétlenül jár mindig fájdalommal. A fájdalom kialakulását az okozza, hogy a csigolyák közül kilépő idegeket a kitüremkedő porckorong nyomja. Az is előfordulhat, hogy a fájdalmak megjelenése időszakos (pl. kevésbé terhelt időszakban vagy pihenés után elmúlik, megterhelés után előjön). A fájdalom nem csak a gerinc környékén jelentkezhet, hanem lesugározhat a végtagokba is. A porckorongsérv tünetei között gyakori a zsibbadás, amely szintén a végtagokban jelentkezhet és az idegek nyomás alá kerülésének köszönhető. A zsibbadás érzéskieséssel is járhat de fájdalmakkal együtt is jelentkezhet, amelyek szintén kisugározhatnak  a karokba és lábakba. Súlyos végtaggyengeség kialakulásának esetén általában porckorongsérv áll a hátterében. Súlyosabb esetben a gerincvelő elnyomódásának következtében a hólyag és a végbél záróizmai elgyengülhetnek, képtelenné válnak ellátni a feladatukat. Az érzéskiesés kiterjedhet a nemi szervekre és a végbélre is.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

Az emberi gerincoszlop csigolyákból épül fel. Az egymás felett elhelyezkedő csigolyákat az úgynevezett porckorongok választják el egymástól. Ezek a kis párnák belül kocsonyás anyagból, kívül rostos porcból állnak. Feladatuk a rugalmatlan csontok távoltartása egymástól, illetve a gerinc mozgékonyságának megőrzése. A rugalmas párnák elnyelik a járással ugrálással és más mozdulatokkal járó ütődéseket. A nagy megterhelés, az egyirányú erőbehatások következtében ezek a párnácskák bizonyos irányokba kitüremkedhetnek a csigolyatestek közül, és ha nem állítjuk meg a folyamatot akkor az is előfordulhat, hogy a porcburok kiszakad és kocsonyás anyag "kibújik" a csigolyák között. A burok kiszakadását követően a probléma már nagy eséllyel csak műtéttel hozható helyre, de amíg csak a párnácskák kiboltosulása történt meg, a folyamat alternatív gyógymódokkal (pl: manuálterápia, McKenzie terápia) visszafordítható. 

Mi az oka a porckorongsérv kialakulásának?

A gerinc az emberiség fejlődése folyamán számos átalakuláson ment keresztül, az életmód változásainak megfelelően. Ezen az úton az egyik legfontosabb változás a felegyenesedett tartás és járás volt, melynek következményeit  a mai napig a mozgásszervi megbetegedések egyik legfőbb okaként tarthatjuk számon. Az irodai munkához kapcsolódó ülőmunka terjedése tovább súlyosbította a helyzetet. A népbetegségként számon tartott derékfájás és nyakfájás legtöbbször ezekre az okokra vezethető vissza.

Mit is értünk az ülő életmódon?

Sokan naponta akár több órát utaznak a munkahelyükre és onnan haza (autóban, buszon, vonaton ülve), majd a munkaidejük nagy részét is üléssel töltik, ezek után hazaérve újra leülnek a számítógéphez vagy a TV elé, így a nap ébren töltött részének legalább kétharmadát ebben a pozitúrában töltik. Az ülés nem természetes testtartás az ember számára, a gerinc hamar elfárad, derékfájás és hosszabb távon porckorong bántalmak alakulnak ki. A helytelen pozícióban lévő hosszantartó ülés óriási terhelést jelent az ágyéki csigolyákra, nem véletlen hogy a porckorongsérveknek a legnagyobb része ezen a szakaszon alakul ki. A másik veszélyeztetett terület a nyaki gerinc szakasz. Ennek oka lehet a számítógép képernyőjének rossz beállítása, az előrenézés miatti merev tartás, továbbá a laptopok, tabletek elterjedése, amelyek képernyőjét többnyire szintén helytelen fejtartás mellett szoktuk nézni. Egyre fiatalabb korban alakul ki a nyakfájás és az úgynevezett merev nyak szindróma. 

Hogyan kezelhető a porckorongsérv műtét nélkül?

A porckorongsérv kezelésének egyik hatékony módszere a McKenzie terápia, amelyet a módszer névadója egy Új-Zélandi gyógytornász fejlesztett ki. A másik igen hatásos kezelés a manuálterápia, rendelőnkben Mulligan illetve Barvicsenko féle manuálterápiát alkalmazunk.

A képzett terapeuta először alaposan megvizsgálja a hozzá forduló beteget, átnézi orvosi leleteit majd ezt követően felállítja a kezelési tervet. A manuálterápia alkalmazásával a medence és a gerinc helyes statikájának visszaállítását célozzuk meg, valamint kezeljük a letapadt, görcsös izmokat, igyekszünk helyreállítani a felborult izom egyensúlyt. 

A McKenzie féle terápia során ha szükséges a terapeuta alkalmaz manuális fogásokat, azonban itt a nagyobb hangsúly azon van, hogy megtanítsa a beteg számára az otthon elvégezhető személyre szabott aktív mozgásprogramot. A betanult mozdulatokat napjában többször (akár négyszer-ötször) el kell végezni a gyors gyógyulás érdekében.

Olvasóinknak mindenképpen ajánljuk, hogyha gerincproblémájuk van akkor minél hamarabb forduljanak gyógytornászhoz. Az időben elkezdett kezeléssel elkerülhető a porckorongsérv műtét.