A gerincoszlop, a csigolyák és a porckorongok

Gerincoszlopunkat 24 csigolya alkotja: 7 nyaki, 12 háti és 5 ágyéki. Ezeken felül néhány álcsigolya valamint elcsökevényesedett farokcsigolya összecsontosodásából alakult ki a keresztcsont. A csigolyák önálló csontok, melyek a gerinc különböző szakaszain némi eltérést mutatnak, ám általánosságban elmondható, hogy minden csigolyánál megtalálható a csigolyatest (corpus vertebrae), a hátulról kapcsolódó csigolyaív (arcus vertebrae) illetve az előbbiek által közrefogott csigolyalyuk (foramen vertebrale). A csigolyaívek két oldalán találhatóak a harántnyúlványok (processus transversus) valamint a hátra irányuló tövisnyúlvány (processus spinosus). Az egymás felett elhelyezkedő csigolyák alkotják a gerincoszlopot, a csigolyalyukak pedig összességében egy csövet formáznak, amely nem más, mint a gerinccsatorna (canalis vertebralis), ebben fut a gerincvelő.

A csigolyák között helyezkednek el a porckorongok, amelyek a gerinc rugalmasságát, hajlékonyságát biztosítják. A csigolyák között elhelyezkedő porclemezek egy külső rostos gyűrűből (annulus fibrosus) és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó, kocsonyás magból (nucleus pulposus) állnak, melyek előrehajláskor hátrafelé, míg hátrahajláskor előre mozdulnak el.

Az egészséges porckorongok rugalmasak és erős összeköttetést biztosítanak a csigolyatestek között, védik a gerincet valamint a járás során jelentkező rezgések csillapításáért is ők felelősek.

A porckorongokat alkotó kocsonyás mag idővel veszít víztartalmából, így a porckorongok rugalmassága is fokozatosan csökkenni kezd, ahogy a rostos gyűrű is egyre rugalmatlanabbá válik,  sérülések esetén könnyebben elszakad. Amennyiben a szakadás helyén a kocsonyás mag előboltosul, porckorongsérvről vagy, ahogy a köznyelv jobban ismeri, gerincsérvről beszélünk.

A kiboltosulás helye és mértéke  eltérő lehet. A kitüremkedés megjelenhet az  ideggyököket tartalmazó csigolyacsatornában vagy a gerinccsatornában, a legsúlyosabb esetben azonban a külső gyűrű át is szakadhat, ami miatt a belső kocsonyás anyag el is folyhat belőle.

A derékfájdalom és mozgásbeszűkülés mellett egyes esetekben idegi érintettség is társulhat a tüntekhez (ha az előboltosult porckorong nyomást gyakorol a gerinvelőre/ideggyökre). Ez kisugárzó fájdalmat, zsibbadást, izomgyengeséget is okozhat.

A kiboltosulás akár vissza is húzódhat, például tehermentesítés hatására. Ilyenkor hosszabb-rövidebb időre a tünetek is megszűnnek.

A porckorongsérv okai

Terhelés

A gerinc terhelése esetén a porckorongok összenyomódnak. Ez az összenyomódás ideális esetben egyenletesen történik, ám a valóságban gerincoszlopunkat általában nem egyenletes, hanem tartós egyoldalú terhelés éri, aminek következtében csigolyáink elmozdulnak, méghozzá sok esetben úgy, hogy maguktól már nem tudják visszanyerni eredeti pozíciójukat. Ez pedig a porckorongok elöregedéséhez vezethet. A porckorong kopása azonban nem azonos a sérvvel, ez utóbbi egy lassú folyamat végén alakul ki.

Gyenge hátizmok

A gerinc terhelése nem kiküszöbölhető, ám ennek a terhelésnek egy jelentős részét a mélyhátizmok, azaz a gerincet körülölelő izmok képesek átvenni. Megfelelő gyakorlatokkal a mélyhátizmok hatásosan fejleszthetőek, s így a porckorongsérv is megelőzhető.

Gerincgörbület deformitásai

Az emberi gerinc egészséges állapotban jellegzetes S görbületet tartalmaz. A nyaki szakasz előre, a háti hátra, az ágyéki/lumbalis ismét előre domború, a keresztcsonti/sacralis pedig szintén hátra domborodik. Ezek a görbületek az ülő vagy állandó kényszertartásban végzett munka hatására vagy gerincferdülés esetén elveszíthetik természetes ívüket, melynek következtében egyes gerincszakaszok túlterheltté válhatnak, fokozva ezzel a sérv kialakulsának esélyét.

Ritka betegségek

Igen ritkák, de mégis léteznek olyan kötőszöveti gyengeséggel járó, örökletes betegségek amelyek fokozottan hajlamossá tehetik a beteget a porckorongsérv kialakulására.

A porckorongsérv tünetei

A porckorongsérv minden esetben fájdalommal jár, azonban, hogy ez a fájdalom hol jelentkezik és hogyan, az attól függ, hogy a gerinc melyik részét érinti a porckorong sérülése. Gyakori tünet a nyaki, háti vagy deréktáji fájdalom, amely jelentkezhet egy rossz mozdulat következtében, de kezdődhet enyhe nyomással is, amely fokozatosan erősödik fájdalommá.

Jellemző tünetek:

 • Csíkszerű, kisugárzó fájdalom, ami nyaki sérv esetén a vállak és karok felé, ágyéki sérv esetén az alsó végtagok felé irányul, háti sérv esetén a mellkasba és a has tájékára sugározhat ki
 • Fejfájáshoz hasonló kisugárzó fájdalom (nyaki sérv esetén)
 • Izomgyengeség
 • Látászavar, szédülés (nyaki sérv esetén)
 • Zsibbadás
 • Reflexcsökkenés vagy -kiesés
 • Vegetatív zavarok
 • Derékfájás, majd ülőidegfájdalom 

A porckorongsérv megelőzése és kezelés

A legfontosabb a megelőzés! Az aktív életmód, ezen belül is a rendszeres, hátizmokat erősítő sportok, mint például az úszás, segít a stabilitásért felelős hátizmokat erősíteni, amellyel megfelelő támasztékot adhatunk gerincoszlopunkbank. A jóga szintén segítségünkre lehet, hiszen nyújtja, ellazítja a hátizmokat és szalagokat, így fokozva a gerinc rugalmasságát.

Amennyiben már kialakult a probléma, úgy a gyógytorna és a célzott hátizomerősítő gyakorlatok segíthetnek abban, hogy állapotunk ne romoljon tovább. Ilyenkor fontos a fájdalomcsillapítás is, azaz a nem szteroid tartalmú készítmények alkalmazása, izomlazítók használata, lokális illetve izomba adott injekciók, bőrön keresztül felszívódó tapaszok. A felsoroltak javíthatnak életminőségünkön, ám a fájdalomcsillapítás önmagában csak tüneti kezelés és sok esetben mellékhatásokkal is járhat, így érdemes utánanézni az alternatív - a fájdalom okát célzó - terápiáknak is.

Súlyos esetekben már csak a műtét lehet megoldás a problémára, de mielőtt kés alá feküdnénk mindenképpen próbálkozzunk szelídebb gyógymódokkal.

Terápiáink nyaki, ágyéki porckorongsérv esetén

Komplex porckorongsérv gyógytorna/ fizioterápia

A gyógytorna egyfajta mozgásterápia, amelyet szakembereink az adott problémának és a páciens fizikai állapotának megfelelően állítanak össze. A személyre szabott, specifikus gyakorlatokkal és az izomerő helyreállításával csökkenthető a fájdalom és/vagy a mozgáskorlátozottság.

A gyógytorna-fizioterápia menete:

 

 • fájdalomcsillapítás elektroterápiával
 • masszázs, izomlazítás
 • ízületi mobilizálás
 • terápiás stretching
 • McKenzie terápia
 • gerinc stabilizáló gyógytorna
 • tanácsok- gerinckímélet

McKenzie terápia

A McKenzie módszer egy személyre szabott aktív mozgásprogram, melyet a terapeuta alapos mozgásvizsgálat után tervez meg és tanít meg  páciensének. A mozgásterápiát a páciens önállóan, otthonában végezheti. A Mckenzie módszer egy olyan kezelési rendszer, mely leginkább gerincproblémákra specializálódott, így kitűnően alkalmas a porckorongsérv kezelésére.

Trigger pont terápia

A trigger pontok és tender pontok az izomszövetben tapintható érzékeny feszültség “csomók”, melyek helyi, illetve kisugárzó (fájdalmas izomcsomótól távolabb jelentkező) tüneteket okozhatnak. Az izomcsomó a feszülés következtében saját vérellátását zárja el, így a szövet anyagcseréje romlik, tápanyagellátása elégtelenné válik, a területen káros salakanyagok halmozódnak fel. Ezek egymást erősítve a helyi izomfeszülést fenntartják és súlyosbítják, egészen addig amíg külső behatással meg nem szakítjuk az önfenntartó folyamatot. A trigger pont terápia mindig nagyon hasznos a porckorongsérvet kísérő beállt, bemerevedett izmok kilazításában. 

Ultarhang

Kiegészítő kezelésként alkalmazott módszer a mozgásszervi panaszok enyhítésében. Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazító, fájdalomcsillapító hatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat. Az ultrahangterápia  fájdalomcsillapító hatását, porckorongsérvben szenvedő betegeinknél is használjuk

Tájékozódjon nyaki, ágyéki porckorongsérvvel kapcsolatos terápiás árainkról és egyéb szolgáltatásainkról vagy vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy mielőbb segíthessünk Önnek.


Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970