Tartalom

Lumbágó, derékfájdalom

Porckorong sérv

Lumbágó, derékfájdalom

A lumbágó egyfajta derékfájás, az alsó deréktáji szakaszon (lumbális szakasz) jelentkező hirtelen fellépő erős fájdalom jellemzi. A fájdalom kisugározhat az alsó vágtagokba, gyakran kíséri zsibbadás, bizsergés.  A lumbágó egy tüneti diagnózis, intenzív derékfájdalom, melynek pontos oka nem ismert. A lumbágót előidézheti egy nehéz tárgy rossz technikával történő megemelése, a derék túlterhelése a hosszan tartó ülés vagy a csigolyák egyoldalú terhelése következményeképpen. Olyan esetben amikor rendszeresen végzünk olyan tevékenységet, melynek során a gerinc nem szimmetrikusan terhelődik, az izomerő- egyensúly megbomlik. A mély hátizmok és a hasizmok nem dolgoznak megfelelően és nem tudják kellően stabilizálni a gerincet, ezért túl nagy terhelés kerül a csigolyák között lévő porckorongokra.

A lumbágó okai:

Az estek többségében a fájdalom mozgásszervi eredetű. A lumbágós panasz származhat a gerinc kis ízületeinek gyulladásából, kopásából, porckorong elváltozásaiból, ideggyök érintettségből, rossz mozdulat miatti izomhúzódásból. Ezen kívül a derékfájdalom hátterében állhat reumás eredetű gyulladás vagy daganatos betegség. A lumbágót tehát erőteljes, krónikus derékfájdalommal jellemezhetjük, mely annak köszönhető, hogy a gerinc menti görcsös izomzat nyomja a gerincből kilépő érzőidegeket. A lumbágó ritkább esettekben kialakulhat egy hirtelen rossz mozdulat következtében, azonban általában fokozatosan jelenik meg, egyre erősödő fájdalmak által kísérve. Ezért nagyon fontos, hogy már az első jelekre szakemberhez forduljunk segítségért. Az elhanyagolt lumbágó a hétköznapi életet is teljesen ellehetetleníti, reggel nem bírunk kikelni az ágyból, nem tudjuk bekötni a cipőnket vagy egyszerűen képtelenek vagyunk kiegyenesedni. 

Lumbágó tünetei:

 • helyi, a csigolyák körüli fájdalom
 • deréktáji merevség, izomfeszülés (főként reggel)
 • kényszertartás (deréktáji “S” görbület)
 • csípőbe, fartájékra,combba kisugárzó fájdalom
 • érzéscsökkenés/kiesés vádliban, lábon

Lumbágó kezelése:

A lumbágó fájdalmai a legtöbb esetben izom eredetűek, így masszázzsal és egyébb konzervatív gyógymóddal jól kezelhetőek. Fizioterápiás kezeléssel, gyógytornával a fájdalmat csökkentjük és a feszes izomzatot oldjuk. Manuálterápiával mobilizáljuk a gerincet és helyrehozzuk a medence statikáját. A megfelelő mély izmok erősítésével, a tartás javításával kedvezőbb helyzetbe hozzuk a gerincet, hogy megelőzzük a lumbágó újabb kialakulását.

A lumbágó kezelés menete:

 • Ultrahang/elektroterápia
 • masszázs, gerinc mobilizálás
 • manuálterápia
 • hasizom és mély hátizom tréning
 • stretching technikák
 • helyes emelési technikák tanítása, hasznos tanácsok (helyes tartás, ülés)

A lumbágó tüneteiről, hatékony kezeléséről, gyógyulásról ITT olvashat még részletesen.

Porckorongsérv (discus hernia, protrusio disci)

A csigolyákat egymástól rugalmas, vízzel telt porckorongok (discus) választják el. Fontos szerepük van a mozgásunk, elsősorban a járás során jelentkező rezgések csillapításában. A porckorongot belül kocsonyás anyag tölti ki, melyet körkörös gyűrűk vesznek körül. A porckorongsérv esetén a körkörös gyűrű átszakad és a kocsonyás anyag a gerinccsatorna felé kitüremkedve nyomhatja az ott lévő ideggyököt, gerincvelői ideget, mely derékfájdalmat, mozgásbeszűkülést, alsó végtagokban jelentkező zsibbadást okozhat.

A porckorong kiboltosulása (protrusio disci)

Ez az állapot még nem sérv, de derékfájdalommal és mozgásbeszűküléssel járhat. Egyes esetekben idegi érintettség is társulhat hozzá (ha az előboltosult porckorong nyomást gyakorol a gerinvelőre/ideggyökre). Ez kisugárzó fájdalmat, zsibbadást, izomgyengeséget is okozhat.

Porckorongsérv kezelése:

A gyógytorna-fizioterápia rendkívül hatásos a fájdalom csillapításában, az izmok kilazításában, mozgástartomány növelésében.

Mindig a műtét elkerülésére törekszünk, de súlyos esetben orvosi (idegsebész) konzultáció után bizonyos esetekban csak a műtét a megoldás.

A gyógytorna-fizioterápia menete:

 • fájdalomcsillapítás elektroterápiával
 • masszázs, izomlazítás
 • ízületi mobilizálás
 • terápiás stretching
 • McKenzie terápia
 • gerinc stabilizáló gyógytorna
 • tanácsok- gerinckímélet

A porckorongsérv tüneteiről, a kezelésről, gyógyulás lehetőségeiről ITT olvashat még részletesen.

 

Spondylolysis (ívszakadás), spondylolysthesis (csigolyaelcsúszás)

A spondylolysis a csigolyaív (pars intraarticularis) szakadása. Gyakori olyan sportágakban, ahol sok hyperextensiot  (derék hátrafeszítése) és rotációt (csavarás) végeznek (atlétika,műkorcsolya,torna,tenisz). A spodylolysthesis esetén csigolya előre történő elcsúszásáról beszélünk.  Mindkét elváltozásra jellemző  az ágyéki gerinc adott szegmentjének instabilitása, mely leggyakrabban az  4. és 5. csigolya ágyéki csigolya között alakul ki.

Milyen okai lehetnek?

Az ívszakadás hátterében állhat fejlődési zavar, melynek következtében a gyengébben kifejlődött csigolyaszakaszt például a sportolás folyamán a  sorozatos mikrotraumák teszik tönkre. A kétoldali ívszakadás esetén létrejöhet a csigolyaelcsúszás (előrecsúszás az alatta lévő csigolyához képest), melynek oka vitatott. Nagyrészt fejlődési rendellenesség és fáradásos törés (sorozatos kisebb-nagyobb behatásra a csont meggyengül és sérül) együttesen állhatnak a hátterében. Gyakori a súlyemelés és a kajak-kenu sportágakban. A gerinc degeneratív elváltozásai (ízületi kopás, meszesedés) talaján is kialakulhat csigolyaív szakadás vagy csigolyacsúszás. Ilyenkor a csigolyák közti porckorongok laposabbá válnak, a csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz, így az ízületek túlterhelődnek, meszesednek.

Ívszakadás, csigolyaelcsúszás tünetei:

Általában helyi, egyoldalú derékfájdalom, mely farba sugározhat és hátrahajláskor fokozódhat. Súlyos panaszt csak extrém megterhelés esetén okoz, élsportolók körében.

Hogyan diagnosztizálható?

Fizikális vizsgálat és Rtg felvétel szükséges a diagnózis felállításához.

A fizioterápiás kezelés menete:

 • a sportoló terhelésének csökkentése
 • stretching gyakorlatok (combhajlító-,farizmok)
 • gerinc-mobilizáló gyógytorna
 • stabilizáló izmok fejlesztése, erősítés (hasizmok, mély hátizmok)
 • sportspecifikus tréning

Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970