A kúszás fontossága a babák mozgásfejlődésében A kisbabák életében az agy fejlődése szempontjából az egyik legfontosabb mérföldkő a kúszás, mászás. Az a jó, ha legalább három hónapig ez a domináns helyváltoztató mozgása a kisgyermeknek. A kúszás és mászás tesz lehetővé a későbbiekben számos bonyolultabb mozgásformát, de fontos szerepe van például a szem-kéz koordináció kifejlődésében is. A kúszás rendkívüli módon fejleszti a babák agyát, így ha kimarad vagy lerövidül ez a mozgásforma, akkor az a későbbiekben számos problémát okozhat.

Nehezen kúszik a baba-esettanulmány

Pár hete felkeresett egy aggódó anyuka nyolc és fél hónapos kisfiával, aki még mindig nem kezdett el kúszni, azonban az anyuka elmondása szerint már négykézláb helyzetbe feltologatja magát, előre-hátra hintázik, időnként hátra már ici-pici helyváltoztatást végez. A kisfiú időre született a 38. terhességi héten. Anyuka elmondása szerint 4. hónaposan 1-2-szer már hasról hátra átfordult, majd a 6. hónap végén kezdett el aktívabban hasról-hátra illetve hátról hasra is forogni.

Édesanyát minél pontosabban kikérdeztem, a fogantatástól kezdve, a terhességről részletesen, majd a kisgyermek minden eddigi korábbi vizsgálatával kapcsolatban. Jártak-e korábban máshol? Volt-e bármilyen vizsgálat? Van -e nagyobb testvér, illetve, ha igen nála észleltek -e hasonlót? A védőnő hogy ítélte meg az eddigi mozgásfejlődését? Volt -e csípőszűrésük? stb.
Ezután levetkőztettük a kisgyermeket és megnéztük a spontán mozgásait, a csípő körüli redőket. A csípőízület körüli redői szimmetrikusak voltak, spontán mozgásoknál úgy láttam, hogy a bal kezét preferáltabban használja tárgyak után nyúláskor, hasról hátra dominánsan a bal oldalon át forog.
Ezt követően az alsó végtagi ízületeket átmozgattam passzívan, ahol azt találtam, hogy nagyon lazák az ízületei. Megnéztük az izmok tónusát, tapintás által, ahol azt találtuk, hogy a hasizmok tónusa minimálisan fokozottabb, ami szintén nehezítő tényezője a kúszásnak.

Primitív reflexeket is vizsgáltunk. A primitív reflexek csak bizonyos ideig vannak jelen a babák szervezetében, a baba túlélése szempontjából jönnek létre, és a későbbiekben számos akaratlagos képesség kifejlődéséhez hozzájárulnak. Amikor a baba átvészelte a kezdeti hónapjait az agynak egy magasabb rendű központjai veszik át az irányítást. Ha sok ilyen reflex fennmarad (perzisztál), akkor megkésett idegrendszeri fejlődéssel van dolgunk. Vizsgálatunk során azt találtuk, hogy az aszimmetrikus tónusos nyaki reflex a bal oldalra fokozottabban kiváltódik. Ezt úgy lehet észrevenni, hogy balra többet fordítja a buksiját, mellyel egyidőben a bal karja és lába nyújtva, jobb karja és lába hajlítva van. Mindemellett a szimmetrikus tónusos nyaki reflexe is rendkívül aktív, amit úgy vehetünk észre, hogy hason fekvésben mind a négy végtagját nagyon sokat a levegőben tartja, ami nehezítheti a kúszás-mászás kialakulását.

Csecsemőkorban még nincsen kéz dominancia, így azt szeretjük, ha mind a forgás mind a tárgyak után való nyúlás szimmetrikusan történik. Aszimmetria fennmaradhat egy méhen belüli téraránytalanság miatt is, de akár az aszimmetrikus tónusos nyaki relfex egyik oldalon fokozottabb aktiválódásának következtében is. Ha valamelyik aszimmetrikus tónusos nyaki reflex fokozottabban jelen van, vagy bizonyos izmok (pl. hasizmok) tónusosabbak, ízületek kötöttebbek/gyengébbek, ezek mind-mind megnehezítik a mozgásfejlődés zavartalan lejátszódását.

Miért baj, ha kimarad a kúszás?

Ha kimarad a kúszás annak mindig oka van. Akár az imént említettek is lehetnek az okai. Nem ritkán valamilyen csípő probléma is közrejátszhat, sokszor egy bakteriális fertőzés, ami véráram útján bekerül a csípőízületbe és gyulladást generál, vagy akár egy csípő fejlődési rendellenesség (csípő diszplázia).

Kutatások szerint a csecsemőkori agy fejlődésében a legfontosabb fejlődési mérföldkő a kúszás- mászás. A kúszás és mászás teszi lehetővé a középvonalon túli keresztező mozdulatokat, de szerepe van például a szem-kéz koordináció megfelelő kialakulásában is. Miután rendkívül fejleszti az agyat, ha kimarad ez a mozgásforma vagy lerövidül, gyakran jelentkeznek tanulási nehézségek, mint például: diszlexia, diszgráfia, diszcalculia.

Terápiánk során lazítottuk a tónusosabb izmokat, illetve aktív gyakorlatokkal bizonyos reflex helyzetekkel próbáltuk stimulálni a kisgyermek jobb karját, hogy azzal is nyúljon tárgyak után. Gyakoroltuk a jobb oldalon át való fordulást, valamilyen érdekes játék segítségével, majd ugyanígy gyakoroltuk a kúszást is. Anya felé fordulva a jobb kar elé tettünk egy izgalmas játékot közben hátulról a bal lábat megtámasztottam hajlítva, ezzel is segítve, hogy eltolja magát, majd következett a másik oldal. Ezt követően instabil felszínen (nagy labdán) a letámaszkodást is gyakoroltuk, stimuláltuk az idegrendszert (vesztibuláris ingerlés). Valamennyi feladatot az édesanyának is megtanítottuk, hiszen az itt zajló terápia mellett a fejlődés érdekében a naponta való gyakorlás az ideális. Eleinte heti egy alkalommal találkoztunk.

Kis páciensünk közel 2 héten át napi rendszeres gyakorlás után behozta a lemaradását és megkezdte a kúszást. Ezt követően havonta tértek vissza kontroll vizsgálatra. Rendkívül fontos a nyomon követés egészen az első lépésekig, hiszen a korábbi aszimmetria időnként még visszatérhet a mozgásfejlődés során. 

A babák mozgásfejlesztése során alkalmazott módszereinkről, tapasztalatainkról ITT olvashat még részletesebben!