FDM, a fascia kezelésen alapuló fájdalomcsillapító terápia Az FDM szó jelentése Fascia Disztorziós Modell. Ez egy újfajta terápiás módszer, izületi vagy izom eredetű fájdalomcsillapításra. Már meglévő terápiákat ötvöz, de itt, a kulcs a diagnózisban rejlik. Bár a kezelés fájdalommal járhat, gyors eredményt hoz, már egy kezelés is igen eredményes lehet.

 Mi is az FDM?

Ahogy azt már fent is említettük, az FDM szó jelentése Fascia Disztorziós Modell. A fascia az a kötőszövetes lemez, amely beborítja az egész testünket. Úgy kell elképzelni, mint a csirkének azt a fehér hártyáját, amit levágunk. Összeköti a csontokat, belső szerveket, ínakat, szalagokat, tulajdonképpen mindent mindennel. A disztorzió a kötőszövetnek a beszűkülése, elcsavarodása, a diszfunkció pedig ennek a rossz működése. A módszer kitalálója Stephen Typaldos, aki a páciensei megfigyelésével dolgozta ki a koncepciót. De hogyan is működik ez?

Milyen esetekben alkalmazzuk ezt a fascia terápiát?

A páciens testbeszéde mutatja meg nekünk, hogy melyik manuális technika szükséges a panaszok megszüntetéséhez. A fájdalom jellemzésénél nem mindegy, hogy csíkot húz, egy pontra mutat, vagy egy egész ízületet fog át a beteg. Ha úgy tekintjük ez az univerzális nyelve a fájdalom leírásának. Terapeutának nem kell a pácienssel egy nyelvet beszélnie, mégis ezekből a jelekből tudni fogja melyik csoportba tartozik, melyik módszert kell alkalmazni a sikeres eredmény eléréséhez.

Ezek alapján 6 csoportot különítünk el:

  1. Egy vonal mentén mutat a páciens égő, kisugárzó, húzó fájdalmat.
  2. Egy ujjal 1 pontba mutat, ott szúró fájdalmat panaszol.
  3. Több ujjal mélyen belemarkol az izomba, erősen benyomja azt, gyúrogatja, masszírozza fájó pontját.
  4. Tenyérrel megmarkolja az ízületet, keresi-kutatja a fájdalmat, mozgatja közben a végtagot, próbálja megfogalmazni azt a fura fájdalomszerűt ott bent az ízületben.
  5. Egész tenyérrel végigsimít egy nagy sávon vagy egy fél-egész végtagon, simogatja, dörzsölgeti azt vagy lehúzza az ujjait, kirázza a kezeit, a végtag zsibbad, bizsereg.
  6. Tenyérrel megmarkolja az ízületet és fogva tartja azt, nem mozgatja. Fájdalma nincs, csak nem mozog a testtáj.

Hogyan alkalmazzuk az FDM fájdalom csillapító terápiát?

A kezelés során a fent említett pontok alapján kategorizáljuk a fájdalmat, és azt a területet kezeljük meg. A nagyobb hatékonyság elérése érdekében, a környező ízületeket is célba vesszük. (pl. térd fájdalom esetén, nemcsak a térdet kezeljük, hanem a csípőt és a bokát is). A Budapestfizio rendelőnkben a komplex kezelés keretein belül, nemcsak ezzel a terápiával kezelünk, hanem kombináljuk Trigger-pont terápiával, manuálterápiával, flossing kezeléssel és akár tape kezeléssel is. Hiszen nincsen egy csodatévő terápia, hanem mindezek kombinációjával érjük el a kellő eredményt a kezelés végére.

 Az FDM tényleg egy forradalmi újdonság a fájdalom csillapításban?

A kezelés szinte kivétel nélkül fájdalmas. Azt szoktuk mondani, hogy egy 10-es skálán maximum 7-8 erősségig megyünk el, de ez az átmeneti fájdalom megéri, hiszen ezen területek oldásával megszüntetjük az állandó fájdalmat. Lehetnek kellemetlen mellékhatásai mint például beduzzad, vagy elszíneződik az a terület, amelyet kezeltünk, de ezek pár napon belül oldódnak, elmúlnak.

Hogyan kezelünk mi?

AZ FDM terápia megkezdése előtt a gyógytornász részletes anamnézist vesz fel, melynek része a fájdalom kategorizálása, mozgásterjedelem és az izomerő vizsgálata is. Felkutatjuk azokat a gócpontokat, melyek a fájdalom kiváltásáért felelősek, és azokat kezeljük. Mi a holisztikus szemléletben hiszünk, komplexen gondolkodunk a fájdalomcsillapítás területén is. Ezért nemcsak FDM terápiát alkalmazunk, hanem összekötjük Trigger-pont terápiával, manuálterápiával, flossing kezeléssel vagy tape-eléssel is. Mindezek együttes használatával szeretnénk a legeredményesebb kezelést nyújtani a hozzánk fordulóknak.

Jöjjön el hozzánk, és tesztelje a fájdalomküszöbét ön is!