FDM, a fascia kezelésen alapuló fájdalomcsillapító terápia Az FDM szó jelentése Fascia Disztorziós Modell. Ez egy újfajta terápiás módszer, izületi vagy izom eredetű fájdalomcsillapításra. Már meglévő terápiákat ötvöz, de itt, a kulcs a diagnózisban rejlik. Bár az FDM kezelés fájdalommal járhat, gyors eredményt hoz, már egy kezelés is igen eredményes lehet.

 Mi is az FDM?

Ahogy azt már fent is említettük, az FDM szó jelentése Fascia Disztorziós Modell. A fascia az a kötőszövetes lemez, amely beborítja az egész testünket. Úgy kell elképzelni, mint a csirkének azt a fehér hártyáját, amit levágunk. Összeköti a csontokat, belső szerveket, ínakat, szalagokat, tulajdonképpen mindent mindennel. A disztorzió a kötőszövetnek a beszűkülése, elcsavarodása, a diszfunkció pedig ennek a rossz működése. A módszer kitalálója Stephen Typaldos, aki a páciensei megfigyelésével dolgozta ki a koncepciót. De hogyan is működik ez?

Milyen esetekben alkalmazzuk ezt a fascia terápiát?

A páciens testbeszéde mutatja meg nekünk, hogy melyik manuális technika szükséges a panaszok megszüntetéséhez. A fájdalom jellemzésénél nem mindegy, hogy csíkot húz, egy pontra mutat, vagy egy egész ízületet fog át a beteg. Ha úgy tekintjük ez az univerzális nyelve a fájdalom leírásának. Terapeutának nem kell a pácienssel egy nyelvet beszélnie, mégis ezekből a jelekből tudni fogja melyik csoportba tartozik, melyik módszert kell alkalmazni a sikeres eredmény eléréséhez.

Ezek alapján 6 csoportot különítünk el:

  1. Egy vonal mentén mutat a páciens égő, kisugárzó, húzó fájdalmat.
  2. Egy ujjal 1 pontba mutat, ott szúró fájdalmat panaszol.
  3. Több ujjal mélyen belemarkol az izomba, erősen benyomja azt, gyúrogatja, masszírozza fájó pontját.
  4. Tenyérrel megmarkolja az ízületet, keresi-kutatja a fájdalmat, mozgatja közben a végtagot, próbálja megfogalmazni azt a fura fájdalomszerűt ott bent az ízületben.
  5. Egész tenyérrel végigsimít egy nagy sávon vagy egy fél-egész végtagon, simogatja, dörzsölgeti azt vagy lehúzza az ujjait, kirázza a kezeit, a végtag zsibbad, bizsereg.
  6. Tenyérrel megmarkolja az ízületet és fogva tartja azt, nem mozgatja. Fájdalma nincs, csak nem mozog a testtáj.

Hogyan alkalmazzuk az FDM fájdalom csillapító terápiát?

A kezelés során a fent említett pontok alapján kategorizáljuk a fájdalmat, és azt a területet kezeljük meg. A nagyobb hatékonyság elérése érdekében, a környező ízületeket is célba vesszük. (pl. térd fájdalom esetén, nemcsak a térdet kezeljük, hanem a csípőt és a bokát is). A Budapestfizio rendelőnkben a komplex fascia kezelés keretein belül, nemcsak ezzel a terápiával kezelünk, hanem kombináljuk Trigger-pont terápiával, manuálterápiával, flossing kezeléssel és akár tape kezeléssel is. Hiszen nincsen egy csodatévő terápia, hanem mindezek kombinációjával érjük el a kellő eredményt a kezelés végére.

 Az FDM tényleg egy forradalmi újdonság a fájdalom csillapításban?

A kezelés szinte kivétel nélkül fájdalmas. Azt szoktuk mondani, hogy egy 10-es skálán maximum 7-8 erősségig megyünk el, de ez az átmeneti fájdalom megéri, hiszen ezen területek oldásával megszüntetjük az állandó fájdalmat. Lehetnek kellemetlen mellékhatásai mint például beduzzad, vagy elszíneződik az a terület, amelyet kezeltünk, de ezek pár napon belül oldódnak, elmúlnak.

Hogyan kezelünk mi?

AZ FDM terápia megkezdése előtt a gyógytornász részletes anamnézist vesz fel, melynek része a fájdalom kategorizálása, mozgásterjedelem és az izomerő vizsgálata is. Felkutatjuk azokat a gócpontokat, melyek a fájdalom kiváltásáért felelősek, és azokat kezeljük. Mi a holisztikus szemléletben hiszünk, komplexen gondolkodunk a fájdalomcsillapítás területén is. Ezért nemcsak FDM terápiát alkalmazunk, hanem összekötjük Trigger-pont terápiával, manuálterápiával, flossing kezeléssel vagy tape-eléssel is. Mindezek együttes használatával szeretnénk a legeredményesebb kezelést nyújtani a hozzánk fordulóknak. A felnőttek fdm kezelése mellett a csecsemők mozgásfejlesztésére is alkalmazható a hasonló koncepción alapuló baba fdm.

Jöjjön el hozzánk, és tesztelje a fájdalomküszöbét ön is!