A viszcerális/belső szervi manuálterápia megoldást jelenthet gyomor panaszokra, refluxra. A viszcerális manuálterápiával rendlőnkben olyan panaszokat kezelünk mint például  gyomorégés, puffadás vagy a reflux. A viszcerális kezelés a viscera vagy zsiger (=belső szerv) szóból ered. A terápia során  képzett fizioterapeutáink a test külső felületén keresztül mobilizálják a belső szerveket. A belső szerveinket is olyan kötőszöveti/fascia hálózat veszi körül, mint az izmainkat. A viszcerális kezelés alatt ezeket a kötőszövetes összekötteéseket kezeljük, külön erre kifejlesztett műfogásokkal

A belső szervi/viszcerális manuálterápia speciális, precízen kivitelezett fogásokból álló manuális (kézzel végzett) technika. A viszcerális terápia célja, hogy a belső szerveket beburkoló letapadt, rugalmatlanná vált  kötőszövetet/fasciát  felszabadítsa,  valamint, hogy a viszceralis szervek szalagos felfüggesztéseit lazítsa. A viszcerális szervek ugyanis szalagos összekötettésekkel rögzülnek a csontos képletekhez, gerinchez a hasüregben/ mellkasban. A specifikus fogásokkal a fascia feszültségei, összetapadásai oldódnak, a vérkeringés fokozódik és a viszcerális szerv mozgásai, működése javul.

A viszcerális kezelést a francia, Jean Paul Barral fejlesztette ki, és módszere igen népszerű vált szerte a világon.

A viszcerális terápia a belső szerv körüli fascia kezelésével javítja a vérkeringést, oxigén ellátást ezáltal a viszcerális szerv funkciója javulhat. Mivel a fascia összefüggően, hálószerűen beborít minden izmot, csontot, ínt és viszcerális szervet a testben, így a viszcerális ,fascia terápia hatására a  teljes szervezetet  (mozgásszervi struktúrákat és belső szerveket beleértve) érintő pozitív hatások indulhatnak el. 

A viszcerális terápiát alkalmazhatjuk gyomor problémák, puffadás, gyomorégés/reflux, nyelési nehezítettség, székrekedés, endometriozis, hugyhólyag panaszok, prosztata problémák, fejfájás /migrén esetén valamint alkalmazzuk a hasüreget, mellkast érintő sérülések (autóbaleset, sportsérülés) és hasi operációk után is. Heggel járó operációk, balesetek után a terápia fontos részét fogja képezni a hegkezelés módszere is!

A viszcerális vizsgálat során tapinthatjuk a hasüregben, mellkasban, kismedencében található szerveket,  mint például a máj, gyomor, belek, méh vagy hugyhólyag. A hasfalon keresztül tapinthatjuk a fasciális rendszer feszültségeit, melyeket a kezelés során  fascia mobilizációval és a szervek szalagos felfüggesztései körül végzett lazító fogásokkal oldhatunk.

A fasciális rendszer feszültségeinek oldásával kihatással lehetünk távolabbi mozgásszervi panaszokra. Nem ritka, hogy a viszcerális kezelés után enyhülnek derék-,csípő panaszok, a vállfájdalmak vagy a nyaki gerinc körüli panaszok. Rendelőnkben minden esetben a testet összefüggéseiben vizsgáljuk, és komplexen kezeljük, mivel a problémák is nagyrészt összetettek, régóta tartóak és több testrészre kiterjedhetnek, legyan az akár a mozgató szervredszer vagy belső szerv.

 Ki végezheti a viszcerális terápiát?

 A belső,viszcerális szervek manuális kezelése rendkívül precíz, finoman kivitelezett terápia. Kizárólag szakmailag felkészült, a megfelelő/precíz anatómiai ismeretekkel, viszcerális terápiás képzést elvégzett terapeuta alkalmazhatja. A terapeuta a kompetencia határait nem lápheti át! Szükség esetén, szakorvosi konzultáció és képalkotó vizsgálatok áttekintése tanácsolt a páciens viszcerális terápiája idején.