Baba mozgásfejlesztés, oszteopátia-fascia terápiával Kisbabáknak, újszülötteknek a megfelelő mozgásfejlődéshez nagyon fontos, hogy mozgásszervrendszerük rendben legyen. Gyakorló anyaként és a Budapestfizio mozgásszervi rendelő vezetőjeként sokan fordulnak hozzám tanácsért, hogy érdemes-e fascia terápiára, baba-FDM-re elvinni a babájukat. A válaszom egyértelműen: igen és minél előbb, akár már a gyermekágyi időszakban.

Egy laikus szemmel, látszólag teljesen "formás", jól mozgó, aktív, ügyes csecsemő vizsgálata is fontos és ajánlott. A kulcs, hogy feltérképezzük a rejtett, vagy alig feltűnő aszimmetriákat, ízületi mozgástartomány beszűküléseket, izomfeszüléseket. Az idejében fel nem fedezett izom vagy kötőszöveti képletek feszessége, letapadása a későbbiekben okozhatnak problémát (szopási nehézségeket, mozgásfejlődési elmaradást, refluxot stb). A megelőzés mindig egyszerűbb. Az első életévben felfedezett izomerő egyensúly gondok és kötőszöveti letapadások kezelése minden esetben gyorsabb és könnyebb, mint az ebből később kialakult problémák kezelése.

Magyarországon a gyerekorvosok általában a Dévény módszer szerinti terápiát ismerik és ajánlják, és ezért más terápiás irányzatokkal szemben bizalmatlanok a szülők. Az FDM kezelés a Dévény módszerhez hasonlóan egy manuális kezelés, az érintett kötőszöveti struktúrára hat, speciális technikákkal oldja az izmok feszültségét, javítja a vérkeringést, segíti növelni az ízületek, gerinc mozgékonyságát. A baba-fdm módszert magasan képzett fizioterapeutáink végzik. A terapeuta különös figyelmet fordít a mozgásszervi, izom-,ízület és lágyrész vizsgálatokra. A mozgás szerveken kívül vizsgálja a belső szerveink körüli kötőszövetes struktúrát és a szervek mozgásait. A baba-fdm kezelés a szülő bevonásával történik, alaposan átbszéljük a fejleszteni valókat, és megtanítjuk a szülőknek az otthon végzendő gyakorlatokat is.

Nézzük miben segíthet a baba-fdm módszer a kisbabáknak?

Öt meggyőző érv , hogy miért vidd kisbabádat baba-fdm kezelésre:

1.   Az emlőből táplálás valamiért nehézkes, problémás- A szoptatási nehézségek oka sokszor az, hogy a baba nyak és fej mozgásai korlátozottak. A baba-fdm segít oldani a feszültségeket a lágyrészekben így a mozgás tartomány nőhet, és segíthet a babának jó pozícióban elhelyezkedni az anya mellén.

2.   Hasfájós csecsemőkori panaszok- Nagyon sok kisbaba hasfájással küzd, bukik. A baba-fdm kezeléssel a hasfájás és a reflux is hatékonyan kezelhető, így sokkal nyugodtabban tud a baba éjjel aludni.

3.      Deformált, ellapult  a koponya-  A fej deformitásának általában két oka lehet: a méhen belül úgy helyezkedett a magzat, hogy ellapult a koponya egy része, vagy születés után sokszor ugyanabban a pozícióban volt a pici feje, sokat egy irányba nézett. Az FDM kezeléssel a fej/koponya formája egy ideig (nagyjából az első életévben) alakítható, formálható a fej és nyak körüli feszültségek, izom letapadások oldásával.

4.    Könnycsatorna elzáródás- A természetes szülés közben a koponyacsontok enyhe formálódásával, elmozdulásával a könnycsatorna szűkülhet, így okozhat könnyelvezetési problémát. A fascia manuális kezelésével, finom enyhe fogásokkal oldjuk a feszültségeket a koponyacsontok körül, feloldva a beszűkülést, így a látás fejlődését is segítjük.

5.      A gyermekágyi időszakban mindenképp javasolt egy baba-fdm szemléletű vizsgálat. Mivel a szülés mind az anyának, mind az újszülöttnek egy fizikailag rendkívül megterhelő esemény, ezért szülés után, az első hat-nyolc hétben egy baba-fdm vizsgálat ajánlott minden esetben (probléma mentes szülés esetén is).  A vizsgálat során speciális, részletes mozgásszervi állapotfelmérést végzünk, mely során felmérjük az ízületek, gerinc mozgékonyságát, ellenőrizzük a kötőszövet, izmok és lágyrészek állapotát. 

Összeségében elmondhatjuk, hogy a prevenció a leghatékonyabb. Ha idejében megtaláljuk a szinte még alig észrevehető diszfunkciókat, izom aszimmetriákat, akkor nagyon gyorsan segíthetünk a rendszer egyensúlyát helyreállítani. Minél több idő telik el, a rejtett vagy már valódi diszfunkciók, ízületi mozgásbeszűkülések elindítanak kompenzációkat a testben, pl. bizonyos működni nem képes izmok funkcióját más izmok fogják átvenni, így viszont a helyes mozgás minta megbomlik, mely egyre több kompenzációs mechanizmust indít be. Minél tovább várunk, annál nehezebb a testnek megtanítani ismét a helyes működést.