Fejfájás kezelése, enyhítése fizioterápiával/ manuális terápiával? A fejfájás kezelésére, enyhítésére, gyors elmulasztására, az igazat megvallva a fizioterápiás, a manuális kezelési technikák bizonyulnak leghatékonyabbnak. A fejfájások nagy többsége a nyaki gerinc struktúráiból ered, a nyaki gerinc körüli izomfeszesség  fejfájást tud generálni. A helytelen testtartás, például, a nem megfelelően pozícionált nyak/fej tartás, például a monitor előtt,  okozhatja az  izom egyensúly  megbomlását, amely  egy idő után,fejfájást produkálhat. Ezen kívül korábbi trauma, például autóbaleset, a nyak ostorcsapás sérülése is sokszor fejfájást generál. A rossz testtartás, a helytelen fej pozíció és ennek következtében a  csigolyákra, idegekre, lágyrészekre (szalagok, izmok) helyezett terhelés egy idő után fejfájást,akár súlyos migrént is okozhat.

Különböző típusú fejfájások, eltérő tünetekkel

A fejfájás típusától függően a fej más és más területén érezzük  a fájdalmat. A következőkben leírjuk, hogy melyik fejfájás típus a fej mely részén és milyen  panaszt okozhat.

1. Nyaki eredetű (cervikogén ) fejfájás:

A fájdalom helyei lehetnek a homlok, állkapocs ízület területe, füleknél  és szem mögött. Általában a  három felső nyakcsigolya  környékén keresendő az ok. Manuális terápiával hatékonyan tudunk ezen az állapoton segíteni. Általános tünetei a reggeli nyaki merevség és fájdalom, illetve időnként felléphet szédülés esetleg hányinger is. A manuális technikákkal főként a tarkó területén (izom eredési pontokon) illetve a nyak és lapocka körüli izmok feszültéség oldásán dolgozunk.

Mi okozhat nyaki eredetű fejfájást?

- helytelen testtartás ( előre helyezett fejtartás, görnyedés, rossz pozíció a computer előtt)

- rendszeres, hosszan tartó autóvezetés

- ostorcsapás sérülés

2. Tenziós fejfájás

Tompa, nem túl erős fájdalom jellemzi, amely szoros övként, nyomásként veszi körül a fejet. Legtöbbször a fej mindkét oldalán jelentkezik, és gyakran a nyakra és a vállakra is kiterjed. Az ilyen tenziós fejfájást tartós izom befeszülés okozhat, mely az izmok manuális kezelésével (speciális masszázs fogások rendszere), az izomgörcs oldásával, letapadt izmok fellazításával és az izomegyensúly helyreállításával enyhíthető, megszüntethető. 

A tenziós fejfájás okai lehetnek:

- Állkapocs rendellenes helyzete/ éjszakai állkapocs szorítás, fogcsikorgatás

- Helytelen testtartás, sok ülőmunka

- Rossz minőségű alvás, tartós stressz

- Fejet ért trauma,

3. Migrén

Legtöbbször a fej egyik oldalát érintő fejfájás, de előfordul szimmetrikusan is. Tünetei sokfélék lehetnek, kísérheti hányinger, valamint zajokra és fényre jelentkező túlérzékenység is. A migrénnel küzdő emberek gyakran munkaképtelenné válnak egy-egy migrénes roham alatt, és sajnos a fájdalomcsillapítók sem mindig nyújtanak enyhülést. A migrén esetén a  nyaki gerinc, állkapocs ízület és lapocka körüli izomzat görcsösen merevvé válhat.

Sokféle tényező kiválthatja ezt az erős fejfájást: hormonális változás, valamilyen étel, ital, kevés vízfogyaszts, erős vagy villogó fény, időjárási frontok stb.

Fontos megemlíteni, hogy a fejfájás néha egy súlyosabb betegség előtünete, így annak gyakori előfordulása esetén nélkülözhetetlen egy komplex orvosi vizsgálat, és az eredmények tudatában, a megfelelő terápiás módszer kiválasztása.

Hogyan kezelhetjük a fejfájást terápiás eszközökkel?

Elsődleges feladat, az okot kiváltó probléma feltárása egy komplex mozgásvizsgálattal és a páciens alapos kikérdezésével. Ebből már következtetni lehet arra, hogy melyek a problémás területek, mi váltja ki az esetleges nyaki-vállövi merevséget, amely magához a fejfájáshoz vezetnek. A vizsgálat után, egy egyénre szabott kezelési tervet állítunk fel, amely mind a tüneteket, mind az okokat egyszerre szünteti meg.

A vizsgálat után elkezdjük a nyaki gerinc mobilizálását és a nyaki-vállövi izomzat lazítását, melyre az egyik leghatékonyabb módszerünk a trigger pont terápia, amellyel célzottan vesszünk kezelésbe a fájdalmas területet, továbbá alkalmazunk állkapocs-ízületi terápiát  és ultrahang terápiát is. A kezelés során a fájdalom valódi okát szüntetjük meg, így a panaszok tartósan enyhülhetnek.

Ezután egy egyénre és az adott problémás területre célzott izomerősítő és mozgástartomány növelő, nyújtó/mobilizáló gyakorlatokat tanulunk meg, melyek rendszeres végzésével  hosszútávon érhetjük el el fájdalom csükkenését.

Ha Te is gyakran szenvedsz a fejfájás okozta kellemetlenségektől, vedd fel velünk a kapcsolatot és látogass el hozzánk.