Fasciakezelés eszközökkel Az orvosi fémből készült fascia mobilizáló eszközök, hétköznapibb nevén nevezve fascia „kések” segítségével oldhatók a fascialis/kötőszövetes letapadások és összenövések, lazítható a kötőszövet. Előfordul, hogy az asztalon felejtem ezeket az ijesztően kinéző eszközöket egy új páciens érkezésekor , és általában ilyenkor  nagyon meglepődnek. A fémek tényleg szokatlan látvány nyújtanak egy gyógytorna, manuálterápiás rendelőben, viszont a kezelés közben az eszköz használatakor eddig minden esetben pozitív visszajelzést kaptam a páciensektől , miszerint"kellemes",jó érzésről, gyorsabb gyógyulásról számoltak be.

Mi is pontosan a fascia és milyen funkciókkal rendelkezik?

 A fascia a kötőszövet, ami körülveszi és beborítja az izmokat, csontokat, inakat, szalagokat, belső szerveinket, tulajdonképpen az egész szervezetünket behálózza, és így mindent mindennel összeköt. Minden testrészünket és belső szervünket a helyén tartja, az izmainkat rögzíti. A kötőszövetünk adja az izmaink és ez által a testünk alakját is. Továbbá a fascia nagy mennyiségű vizet tartalmaz kötött állapotban. Ebben a folyadékban áramlanak a tápanyagok, az immunsejtek, a hormonok és a friss oxigén, illetve innen áramlik el a széndioxid, és a különböző anyagcsere végtermékek.

Tehát a testünk körülbelül 90%-a „vizes fascia”, ami beburkol minden mást a szervezetünkben, ami nem kötőszövet, így a fasciánk állapota kihatással van az egész szervezetünk működésére. Ahhoz, hogy jó állapotban legyen a fascia, mozgásra és megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra van szükség. A mozgáshiánytól a fascia összetapad, összenövéseket képez, ami fájdalomhoz, mozgásbeszűküléshez, és a fent említett funkciók romlásához vezet. Nagyon fontos lenne mindenkinek fellazítani, megkezelni a kötőszövetes rendszerét, még mielőtt bármi fájdalma, problémája lenne, prevenciós jelleggel. A fascia kezelése, karbantartása elengedhetetlen a szervezetünk, mozgás szervrendszerünk harmonikus működéséhez.

 

Hogyan használjuk és mire jók a fascia kezelésére szolgáló eszközök? 

 A különböző formájú és méretű eszközökből a terapeuta kiválasztja az adott testrészhez legjobban illeszkedőt, amivel enyhe nyomást gyakorolva a lágyrészekre, lassú mély mozdulatokkal kezeli és lazítja a kötőszövetet. A fascia kések segítik a fasciából kipréselni a rossz kémiájú folyadékokat, ezáltal javul az anyagcser és a kötőszöveti keringés. A kötőszöveti letapadásokat, összenövéseket óvatosan fellazítja, így javítja a lágyrészek mobilitását, növeli az ízületek mozgástartományát.

 Az eszköztámogatott fasciakezeléssel tehát a kötőszöveti letapadásokat feloldjuk és javítjuk a keringését, de ahhoz, hogy jól működjön a fascia és ezáltal a teljes mozgató szervrendszer szükség van további kiegészítő terápiákra, mint például, trigger pont terápia, és egyéb manuális terápiák (myofascialis release, mély-szöveti masszázs stb.)  

A mozgás, mint korábban is említettük létfontosságú a jó funkciójú fasciához, és jelen esetben a kezelés utáni szöveti regenerálódáshoz is. Ezért terapeutáink a komplex kezelések keretein belül, személyre szabottan fascia tréninget, egyéni mozgásprogramot állítanak össze, nyújtó és dinamikus mobilizáló gyakorlatokat tanítanak, aminek a rendszeres napi gyakorlása elengedhetetlen. 

A budapestfizio tapasztalt szakembereit bátran keresheti, ha szeretne hatékonyan és szakszerű segítséget kapni a bemerevedett  fascia hálózatának oldásához.