Hegek és a hegkezelés fontossága Sérülések és műtétek után létrejött hegeknek sokszor nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, pedig sok problémát okozhatnak a mozgató szervrendszerünk egészségében. A hegek nem csak a bőrfelszínen húzódnak, hanem mélyen a szövetek közé is lenyúlnak. Műtéti metszés során, több réteg kötőszövet és izomszövet kerülhet átvágásra, ami a metszés területén teljes szélességében és mélységében hegesedik. Ezek mentén összenövések jöhetnek létre, amik fájdalmat, mozgásbeszűkülést, és ödémát okozhatnak. A hegek kezelése nagyon fontos, sok, később jelentkező probléma előzhető meg hegkezeléssel.

 Pontosan mi a heg és hogyan jön létre?

A heg egy kollagéndús pótszövet, ami pótolja az elpusztult szöveteket.  Sérülés, operáció, laporoszkópia, sugárzás, vérzés után jön létre, ha az eredeti szövet önmaga újbóli létrehozására nem képes.  Nem csak bőrhegek vannak, hanem izom,- ín, és tokrepedés következtében is hegek alakulnak ki.  A heggyógyulás során nagy mennyiségű kollagén termelődik, melynek feladata, hogy stabilizálja az adott területet, de soha nem lesz olyan stabil, mint az eredeti szövet.

Hogyan jönnek létre összenövések és letapadások?

 A heggyógyulás során termelődő kollagén olyan, mint a ragasztó, mindent „összetapaszt”, ezzel próbálja csökkenteni a létrejövő instabilitást.  Amennyiben, nem mozgunk, nem mobilizáljuk minden irányba az adott területet, a hegszövet a körülötte lévő kötőszövettel összenövéseket hoz létre.  Így megszűnik a különböző fascia/kötőszöveti rétegek közötti elcsúszás, ami mozgásszervi és belszervi problémákhoz is vezethet.

Milyen típusú hegeket különböztetünk meg?

  • Közönséges hegek: fájdalommentes, nem húzódik, puha tapintatú, szépen gyógyult a bőrfelszínből nem emelkedik ki.
  • Hipertófiás hegek: vöröses színű, kemény tapintatú, a bőrből kiemelkedik, de nem nő túl az eredeti seben
  • Keloidos hegek: aranyló, sárgás, fehéres színű, kemény tapintatú, kiemelkedő heg, ami folyton növekszik, túlterjed a sérülés határain, fájdalmas tapintatú is lehet.
  • Atrófiás hegek: túl kevés kollagén termelődés következtében alakul ki, ezen a területen a bőr szétnyúlik, bemélyedés látható a helyén. Bárányhimlő és akné után gyakran maradnak ilyen hegek.
  • Kontraktúrás hegek: Feszes, behúzódó, korlátozza a mozgásokat, feszülő fájdalmakat okoz.

 Hogyan kezeljük a hegeket és kiknek ajánljuk a kezelést?

Minél előbb érdemes elkezdeni a hegek kezelését ezzel megakadályozva az esetleges összenövések kialakulását. Azonban heget kezelni soha nem késő, a régi hegek is képesek a gyógyulásra. Műtétek során, balesetek következtében, szülés, császármetzés után kialakuló hegeket mind érdemes kezelni. A heget és az esetleges összenövéseket, lágyrészek lazításával, hegmasszázzsal, fascia kezeléssel, flossingolással lazítjuk, és mobilizáljuk. Hatására csökken a fájdalom, javul a keringés, a lágyrészek megnyúlnak, oldódnak a letapadások, a mozgásterjedelem pedig nő.  Továbbá alkalmazunk kinesio tape technikát, ami hatására a heg és a heg körüli kötőszöveten keresztül a reflexkörök aktiválásával, pozitív jelzéseket közvetít testünknek, melyek meggyorsítják a regenerálódást.

 Forrás: Oriolus-Med