Viszcerális terápia, a vállpanaszok hátterében állhat belső szervi probléma? A viscera latin eredetű szó, a belső vagy zsigeri szervekre utal. A viscerális kezelés egy terápiás masszázshoz hasonlítható, mellyel a belső szervekre hatunk, a visceralis rendszerünk vérellátását fokozzuk, így segíthetjük a szervek működését. A terápia során  a hasfalon végzett finom fogásokkal oldjuk a hasi szervek körül kialakult feszültségeket.

A viszcerális mobilizációs módszer alapja:

fasciális (kötőszövetes hálózat) mindent körbevesz a testünkben: a belső szerveinket, izmainkat, ízületeinket , ínakat, idegeket. A fascia hálózat mindent mindennel összeköt így testünk minden területe-a belső szervek és mozgató szervrendszerünk- egy rendszert alkot. A belső szerveink, éppúgy mint az izmaink vagy ízületeink, mozgásban vannak. Tehát a szerveink is mozognak a testünkön belül, csak ezt ugye nem érzékeljük. A belső szervek mozognak, amikor a törzsünket mozgatjuk vagy mozognak a légvételeinkor is, a rekeszizmunkkal együtt.  A belső szerveink a fascia hálózaton keresztül belülről a csontrendszerünkön "függeszkednek". A belső szerveket körülölelő kötőszövet ugyanúgy lehet feszes, mint például, amikor nyakunknál lesz kötött, túlfeszült az izom/ kötőszövet, azzal a különbséggel, hogy a belső szerveink kötöttségét nem érezzük olyan direkt módon, mint egy izomét. Nagyon fontos a letapadt, kötött lágyrészeket lazítani és a szöveti feszültséget oldani, mind a mozgásszervrendszerben, mind a belső szerveink körül.

Egy egészséges fascia hálózat szabadon engedi, hogy a belső szervek el tudjanak egymáson csúszni, mozdulni, amikor például hajlítjuk vagy rotáljuk a törzsünket. A kötőszövetnek mobilisnak kell lennie, hogy a gyomor például ki tudjon tágulni, amikor eszünk vagy a tüdőnk be tudja fogadni a levegőt belégzéskor, illetve a a beleknek jól kell tudni összehúzódni és elernyedni, hogy továbbítani tudja a béltartalmat. Egy feszes, kötött, nem mobilis kötőszövet ezeket az alapvető mozgásokat nem fogja tudni kivitelezni. Tudni kel, hogy a szerveink nem csak a fascia hálózaton, hanem a közös beidegzésen keresztül is összeköttetésben vannak a mozgató szervrendszerünkkel. Így, ha valahol belső szervi probléma lép fel, ez mozgásbeszűküléshez, fájdalomhoz vezethet az azonos beidegzéssel rendelkező távolabbi  ízületben. Sokszor a krónikus újra kiújuló, szűnni nem akaró, vagy mindig vissza-vissza térő ízületi panaszok hátterében valamely belső szerv nem megfelelő funkciója állhat.  Például a jobb oldali váll panaszok (pl.: befagyott váll) hátterében a máj tokjának feszessége, nem megfelelő mozgása húzódhat. 

Hogyan kezel a terapeuta viscerális mobilizációval?

A terapeuta először feltérképezi a belső szervek és a mozgásszervrendszeri panaszok közötti összefüggéseket. Manuális fogásokkal, finom, lágy technikákkal, fájdalommentesen oldja a szervek kötőszövetének feszességét, segíti a letapadások kilazítását. Ezzel hosszú távon javulhat a belső szerv funkciója, a keringése, normalizálódhat a szerv mozgása, lecsökkenhet  és majd megszűnhet idővel  a kivetülő mozgásszervi panasz.  

Mikor javasolt ez a kezelés?

  • műtétek/ szülés után
  • megbetegedések következtében létrejövő tartós ágynyugalom után
  • tartós lélegeztetés után
  • befagyott váll szindróma esetén
  • krónikus ízületi-, mozgatószervrendszeri problémák
  • emésztési problémák, puffadás
  • menstruációs zavarok, nógyógyászati problémák, melynek hátterében nem találtak szervi vagy hormonális okot
  • egyéb belső szervi problémák melynek hátterében nem találtak szervi okot
  • alvási problémák, tartós stressz