Babatorna, mikor van rá szükség?

 A csecsemő mozgásfejlődése már a magzati életkorban megkezdődik. Az első magzati mozgásokat már a terhesség 9. hetében megfigyelték. Ebben az időszakban, a kismama már érezheti a magzat csuklását. A 12-15. terhességi hétben megjelennek a helyzetváltoztató mozgások, majd a csecsemő idegrendszerének fokozatos fejlődésével párhuzamosan válnak ezek a mozgások egyre komplexebbé, tökéletesebbé.

Pontos menetrendet nem lehet adni, hisz minden gyerek más és más, azonban a szülőknek érdemes figyelni, hogy a csecsemő az azonos korú társaihoz képest hol tart a mozgásfejlődésben.

 A pszicho-motoros fejlődés néhány jellegzetes mérföldköve:(Brunet-Lézine PsychomotorDevelopment Test, 1965)

2. hónap: A baba a kezeit elkezdi nyitogatni, már kevesebbet van ökölben

3. hónap: A baba hason fekve az alkarjára támaszkodik, visszamosolyog

4. hónap: A baba az oldalára fordul, többször kéztőre, tenyérre támaszkodik hason

6. hónap: A baba minden irányba forog, egyszer-egyszer négykézlábra áll és előre-hátra hintázik, néhány kúszó mozdulatot tesz

8. hónap: A baba kúszni kezd

9. hónap: A baba mászik, támasz nélkül megül

10. hónap: A baba kapaszkodva feláll, helyváltoztató mozgás még dominánsan a mászás

12. hónap: A baba egy-két önálló lépést tesz, vagy kézfogás segítségével jár.

 Ezek a mérföldkövek csak iránymutatóak, 1 hónapon belüli eltérés nem okoz még problémát, de mindenképpen érdemes ezekre odafigyelni!A babatársakhoz képest jelentősebb lemaradás, aszimmetrikus tartás, a baba korának nem megfelelő mozgáshabitus, vagy egyszerűen az aktivitás hiánya mind figyelmeztető jel lehet a szülő számára. Megijedni nem kell, de  érdemesszakemberhez fordulni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a baba fejlődése során kimaradnak bizonyos mozgásfázisok, például a gurulás, a kúszás vagy a mászás, vagy esetleg a sorrendek felcserélődnek, akkor annak a későbbiekben – óvodás illetve iskolás, korban – lesznek káros következményei. Ezek közé tartozik a magatartás és tanulási probléma, megkésett beszédfejlődés, logopédiai problémák, diszlexia, diszgráfia, figyelemzavar, hiperaktivitás vagy szociális zavarok, szorongás

Babák mozgásfejlesztése Katona módszerrel

A babák mozgását számos módszerrel fejleszthetjük, az egyik legismertebb iskola az úgynevezett katona módszer. A katona módszer egy kora-és újszülötteket vizsgáló diagnosztikai és neuroterápiás módszer, melynek kidolgozása Prof. Katona Ferenc nevéhez fűződik, aki a mai napig az óbudai, Szent Margit Kórház fejlődésneurológia osztályán tevékenykedik.

A Katona módszer alkalmazásával az érintett kisbabákat különböző gravitációs helyzetbe hozza a terapeuta, így gyakoroltatva a  komplex elemi mozgásmintákat (kúszás, mászás,ülésbe emelkedés stb.) az agy stimulálásával. Az oxigénhiánnyal született csecsemőknél hatékony segítséget nyújt a Katona módszer, hisz rendszeres terápiás foglalkozások sorána sérült agyi területek szerepét a foglalkozások hatására kialakult új idegi kapcsolódások veszik át. A módszer tehát olyan csecsemőknek nyújt nagy  segítséget, akik nem fejlődnek megfelelően valamilyen idegrendszeri probléma miatt.

A Katona módszer gyakorlatai helyváltoztatásra irányuló, illetve a felegyenesedést segítő elemekből épülnek fel. A helyzetváltoztató elemek a kúszás-mászáshoz hasonló mozdulatokat váltják ki, míg a felegyenesedést segítő elemek a lebegő ültetéshez hasonlóan a törzs és a fej felegyenesedéséhez szükséges izmokat próbálják erősíteni.

 Hogyan is működik a terápia?

Vegyük az egyik neuroterápiás elemet, a lebegő ültetést! A csecsemőt a terapeuta a combcsontnál fogva kiemeli. A csecsemő görnyedt testhelyzetben a vizsgáló kezében ül, ezt a helyzetet fenntartva, egy bizonyos idő elteltével a csecsemő idegrendszere érzékeli a gravitációs erőt, és ezzel szemben reflexesen elkezdi egyenesíteni a törzsét, fejét emeli a törzs vonalába, vállával-karjával egyensúlyozni próbál.

Miért előnyös még ez a terápia?

A terápiának egy pszichés hatása is van, segíti a szülő-és a csecsemő kapcsolatának elmélyülését, ugyanis a terápia során fontos szerepet töltenek be a szülők. Színesíthető a terápia csörgővel, mondókával, hiszen rendkívül növelik a terápia hatékonyságát mind a vizuális, mind a vokális ingerek.

A terápia eszközigénye csekély,maga a kezelés fájdalmatlan a babáknak. Továbbá a módszer olyan elemeket használ, amik már születés előtt kialakulnak a csecsemők idegrendszerében, így akár a születés utáni első nap is elkezdhető a terápia.

 A katona-módszerrel való kezelés metódusa:

Első alkalommal egy mozgásvizsgálat történik, mely alapján megállapítható van -e valamilyen probléma, indokolt-e a mozgásfejlesztés. Ezt követően a konkrét problémára egy terápiás mozgásprogram kerül összeállításra a megfelelő neuroterápiás elemekből, szükség esetén egyéb manuális technikákkal kiegészítvén. Fontos, hogy  a szülőknek megtaníthatóak a feladatok, így azok otthon is elvégezhetőek.

Rendelőnkben tapasztalt gyógytornász kollégánk, aki személyesen Katona professzortól tanulhatta meg a módszert, várja szeretettel a babákat. Minél előbb kezdjük el a piciket fejleszteni annál jobb eredményt tudunk elérni.

 

 


Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970