A vállízületi probléma hátterében legtöbbször izom-egyensúlyzavar áll.  A vállízület szoros kapcsolatban áll a nyaki gerinccel, lapockával és mellkassal, funkcionális egységet képez velük. Így a vállfájdalom vagy a vállízületi instabilitás  akár az egész vállövi egység egészének működészavarához, mozgásbeszűküléséhez is vezethet. A kilépő idegek letapadása, vagy a feszes izmok idegekre gyakorolt nyomása, fájdalmat okozhat a vállízület környékén és zsibbadást eredményezhet a felkarban, alkarban és a kéz ujjaiban. Probléma esetén fontos az adott izmok funkciójának helyreállítása, javítása.

Váll-vállövi fájdalom és mozgásbeszűkülés lehetséges okai:

  • Biceps izom hosszú fejének szakadása/gyulladása
  • impingement szindróma (ütközési szindróma)
  •  Rotátorköpeny izmainak sérülése
  • Vállizületi instabilitás
  • Trauma: törés, rándulás, ficam, izomhúzódás
  • Túlterheléses panaszok (overuse syndrome)
  • Nyaki gerinc elváltozásai

Mi a leggyakoribb váll probléma? A rotátor köpeny sérülése.

Mi a rotátor köpeny (“forgató” izomcsoport)?

A váll legfontosabb ín komplexuma, mely 4 különböző izom közös inas tapadása a felkarcsonton. Ezek az izmok a lapockáról erednek majd körbeölelik a felkarcsont fejét és köpenyszerűen beborítják azt.

Mi a működése?

A felkarcsont oldalirányú emelése illetve előlre és hátrafele történő forgatása az izom-ín komplexum feladata. Ezen kívül a felkarcsont fejét felülről megtámasztva stabilizálja az ízületi vápában a delta izom működése közben ( a felkarcsont felfele húzásakor- kar oldalra emelésénél).

Mi történik a rotátor köpeny sérülésekor?

Az izom-ín komplexum szakadása/gyulladása vagy az inak meszesedése miatt nem képes a fentebb leírt támasztó, felkarcsont fejet stabilizáló működésére. Így a delta izom nem lesz képes oldalirányba emelni a felkart, melyhez rendszerint erős fájdalom, diszkonfort érzet társul.

Hogyan zajlik a váll vizsgálata,kezelése?

Mozgásvizsgálat, izomerő vizsgálat, speciális váll provokációs tesztek elvégzése szükséges a problémás régió pontos feltérképezéséhez és differenciál diagnózishoz.

Ezután kezdődhet a fájdalomcsillapítás és az adott terület, izomcsoport célzott, specifikus terápiája. Vállfájdalom panaszoknál az izmok lazítására gyakran alkalmazunk trigger pont terápiát, a stabilitás növelésre pedig kinesio tape ragasztást.


Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970