Nyakfájdalom,nyakmerevség

A nyakmerevség legtöbb esetben a nyaki izomzat feszességére vezethető vissza, de a nyaki struktúrával kapcsolatos egyéb problémák is az okok között lehetnek. A fájdalom kiindulhat a nyaki gerinc csigolyáiból, kis ízületekből, gerincvelőből és ideggyökökből. Ezeken túl váll ízületi, felkari és állkapoccsal kapcsolatos problémák is okozhatnak  nyaki fájdalmakat.

A nyakfájdalom okai: Az irodai ülő munka, a monitor helytelen pozicionálása, rossz testtartás, alváshoz használt nem megfelelő párna, stressz, illetve konditermes edzés során helytelen tartással végzett gyakorlatok mind nyakfájást okozhatnak. Súlyosabb esetben a nyaki porckorongsérv is kiváltó ok lehet.

A nyakfájdalom tünetei: Fájdalom, fejmozgatás esetén jelentkező mozgáskorlátozottság, ujjban karban jelentkező zsibbadás, illetve kézben karban érzett gyengeség, érzés, tapintás tompaság.

A nyakfájdalom kezelése: Tünetek feltérképezése után, a mozgásterjedelemre, izomerő funkciókra vonatkozó alapos vizsgálatot követően személyre szabott, egyéni terápiát állítunk fel mely a következőket tartalmazhatja:

  •  Gyógytorna gyakorlatok, mozgásterjedelem növelésre  és az izomegyensúly helyreállítására.
  •  Lágyrész mobilizáció
  •  Masszázs
  • Trigger pont terápia segítségével különösen jól kezelhetőek  a kisugárzó fájdalommal kapcsolatos panaszok.
  • Testtartás és alváspozícióval kapcsolatos tanácsadás

A nyakfájás hatékony kezeléséről ITT olvashat még részletesebben.

      Ostorcsapás sérülés

Legtöbbször autó balesetnél, a hirtelen fékezést kísérő fej előre, majd hátra csapódása által a nyaki gerincre ható erős stressz miatt alakulhat ki. Az akut stádiumban a fájdalom oka az izomsérülés, azonban a balesett súlyosságától függően összetettebb, a csontokkal, csigolyákkal és a porckoronggal kapcsolatos problémák is jelentkezhetnek. Az autóbaleseten kívül, sportbaleset illetve esés során bekövetkező fejsérülés is kiváltó ok lehet.

Ostorcsapás sérülés tünetei: Hátsó nyaki fájdalom, ami mozgatásra fokozódik. Fejbe, vállba, karokba és lapockába sugárzó fájdalom.A konkrét fájdalmakon túl látás zavar, karban lévő gyengeség, nehézség érzet, zsibbadás, szédülés, egyensúlyzavar, nyelési zavar egyaránt lehet a tünetek között.

Ostorcsapás sérülés kezelése: Elsődleges orvosi kivizsgálás után, a rehabilitáció a következőket tartalmazhatja.

  • A fájdalmas terület jegelése gyulladás csökkentés céljából
  • Aktív és passzív (a terapeuta által végzett) gyógytorna gyakorlatok
  • Lágyrész masszázs
  • Ultrahang terápia
  • Testtartás tréning a nyaki kényszer tartás kezelésére

Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970