A csukló egy nagyon fontos ízületünk, mely kapcsolatot biztosít az alkar és a kezünk között. A csukló rövid csontokból (kéztőcsontokból) és egy ízületből áll, valamint számos szalagcsoport is megtalálható a csuklón. A két leggyakoribb csukló panasz az ínhüvelygyulladás és a csuklóalagút-szindróma.

Ínhüvelygyulladás

Az ínhüvelygyulladás fiatalok és idősek, nők és férfiak körében egyaránt előforduló gyakori betegség. Az ínhüvelygyulladás oka általában a monoton, gyakran ismétlődő mozdulatok következtében bekövetkező túleröltetés. Az ínhüvelygyulladás nagyon gyakori a háziasszonyok és zenészek körében, napjainkban pedig az irodai munkát végzők esetében a számítógépbillentyűzet, és az egér használat miatt jelentkeznek egyre gyakrabban a tünetek.

Az ínhüvelygyulladás tünetei:

Az ínhüvely az ízületet burkoló ínak burkolata, gyulladása esetén az ínak is belobbannak. A gyulladás miatt az ínak rugalmassága csökken, az ízület pedig mozgatás esetén fáj illetve ropog. Általános tünet az ujjak, végtagok zsibbadása, különféle mozdulatok esetén érzett nyilaló fájdalom. A kéz szorítóereje romlik,  problémát okozhat nehezebb tárgyak emelése, illetve  apróbb dolgok finom megfogása is. A fájdalom eleinte az éjszakai pihenés közben jelentkezik, majd napközben is intenzívvvé folyamatossá válik.

 • Duzzadt, merev csukló
 • Az ínhüvelyben jelentkező erősebb fájdalom, a csukló mozgatásakor
 • Hóropogás szerű érzet a csuklóízület mozgatásakor, ami annak köszönhető, hogy a gyulladt ínakban kevés a "kenőanyag"

Az ínhüvelygyulladás kezelése:

A tünetek észlelését követően minél gyorsabban kezdjük meg a kezelést, annál nagyobb esélyünk van a gyors gyógyulásra. Az ínhüvelygyulladás elhanyagolása, a fájdalmak elleni további eröltetés azt is eredményezheti, hogy már csak műtéttel lehet a problémát kezelni. Ínhüvelygyulladás gyanúja esetén a legfontosabb szabály a pihentetés, azonban ezenkívül számos módszer áll rendelkezésre a gyógyulás gyorsítása érdekésben. A pihentetést, stabilizációt segíthetjük kinesio tape használatával. A tapasz tehermentesíti az ízületet,így elősegíti a gyógyulást. Az ínhüvelygyulladás kezelésére kitűnően alkalmazhatóak a fizikoterápia eszközei. Az ultrahangterápia és az elektroterápia mind a vérkeringés fokozódását segítik, ami gyorsítja a gyulladás felszívódását. Az egyik leghatékonyabb gyógytorna az ínhüvelygyulladás kezelésére a perifériás ideg mobilizáció, melynek során a becsípődött, letapadt perifériás idegeket szabadítjuk fel a nyomás alól.

 • tanácsok tehermentesítésre, pozicionálásra  a mindennapokban
 • Elektroterápia
 • manuálterápia
 • gyógytorna
 • ízületi mobilizálás, izomerősítés

A fájdalom elmúltával fontos lehet a gyógytorna otthoni folytatása, az izomzat erősítése stabilizálja az ízületet és növeli annak teherbírását, így fenntartható az egészséges állapot.

Az ínhüvelygyulladás kezeléséről ITT olvashat még részletesen.

Carpal tunnel syndroma- csuklóalagút-szindróma

A leggyakoribb csuklóízületet érintő panasz. A csukló és ujjak funkciózavarát az izmok között lévő csontos-szalagos járatokban haladó erek és idegek nyomás alá kerülése okozza. A megnyomódott ideg kellemetlen fájdalmat okozhat, mely az ideg lefutása mentén kisugározhat.  Ezen túl az érintett ideg által beidegzett izomban gyengeség, zsibbadás illetve általános funkciózavar alakulhat ki.

A csuklóalagút szindrómát a csuklón keresztül futó, nervus medianus ideg nyomás alá kerülése okozza. A csuklóalagút szindróma jól felismerhető tünetei, az ideg lefutása mentén fájdalom érzet, a kéz adott ujjainak zsibbadása, fájdalma, illetve a kézszorítóerő csökkenése.

Mi okozhatja a csuklóalagút szindrómát?

Egyrészt a csukló túlterhelése, túlnyújtása, ismételt mozdulatsorok által kiváltott egyoldalú használat (irodai munka kapcsán: sok gépelés) miatt jöhet létre. Másrészt trauma/sérülés (húzódás,törés) miatt kialakult ödéma okozhatja.

Tünetek:

 • égő érzés, zsibbadás tenyéren, ujjakon (hüvelykujj, mutatóujj, középső ujj)
 • csökkent kéz szorítóerő
 • kis tárgyakat nehezen tud megfogni,felvenni

A csuklóalagút szindróma kezelése:

módszerek hasonlóak az ínhüvelygyulladás esetén alkalmazottakhoz, tehát manuálterápia, elektroterápia, kinesio tape ragasztás, illetve tanácsadás a tehermentesítésre.

 


Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970