Hátfájdalom és gerincferdülés

A hátfájás sajnos modernkori civilizációs betegség, mely az emberek mintegy 60-70 százalékát érinti élete során.  A hátfájás általában csak egy tünet, amelyet csak akkor enyhíthetünk, ha megtaláljuk a fájdalom valódi okát, mely eredhet a gerinccsigolyákból, a kisizületekből, vagy éppen a gerincet övező izmokból.

A gerinc és a hát felépítése

Az emberi gerinc csigolyákból felépülő, nagy S alakot formáló rugalmas oszlop, amely négy nagyobb egységre tagolható. 

- nyaki szakasz (7 csigolya)

- háti szakasz (12 csigolya)

- ágyéki szakasz (5 csigolya)

- keresztcsonti szakasz

A gerinc csigolyatestekből és porckorongokból épül fel, amelyek közül az előbbi a stabilitásért, az utóbb pedig a rugalmasságért felel. A csigolyatesteken csigolyaívek, ízületi nyúlványok és tövisnyúlványok találhatóak, a csigolyalyukak pedig csatornát képeznek, ebben fut a gerincvelő. Az ízületi nyúlványok tokkal körülvett ízületeket alkotnak, amelyek lehetővé teszik a mozgást. A csigolyák között idegszálak, ideggyökök kétoldalt kilépve haladnak tovább az aló és felső végtagok felé.

A porckorong a gerinc rugalmasságát biztosító, a csigolyák között elhelyezkedő zselészerűen puha, ugyanakkor erős, szívós kötőszövettel határolt "pogácsa", amely tompítja  rázkódásokat a szomszédos csigolyák között. Az idő múlásával ezek a korongok veszítenek rugalmasságukból, elkopnak, de nagyobb terhelésnek kitéve akár már fiatalon  is eldeformálódhatnak, sérülhetnek (pl: porckorongsérv, lumbágő).

A csigolyák egymáshoz való rögzítéséért és a gerinc stabilitásáért a szalagok  a felelősek, amelyek a csigolyatestek rögzítésén kívül a porckorngok megfelelő helyzetét is biztosítják. A szalagrendszer túleröltetése szalaglazulást eedményezhet, melynek következtében sérülékenyebb lesz a gerinc.

Az aktív mozgást és aktív stabilitást az izomzat végzi. Az ellentétes izomcsoportok (pl: hasizom-hátizom) harmonikus műküdése elengedhetetlen a kiegyensúlyozott mozgás szempontjából, így bármeéyik izomcsoport elváltozásakülönféle mozgásszervi panaszokhoz és fájdalomhoz vezethet.  

Mindezekből láthatjuk, hogy a hátun, gerincünk egy rendkívül összetett és kényes felépítmény, amely összetettségéből adódóan nagyon sérülékeny is. Bármely korábban említett elem károsodása, deformálódása komoly következményekkel járhat, tudtunkok kívül nagyon gyorsan okozhatunk magunknak hátfájást.

 A hátfájás leggyakoribb okai

- gerincferdülés

- Scheuermann- betegség

- hanyag tartás

- gerinccsigolya elváltozásai

- porckorong elváltozások

- porckopás, gyulladás, sérülés

A gerincferdülés 

A gerincferdülés vagy scoliosis a gerinc kóros elváltozás, amely során a gerincoszlop oldalirányban elhajlik a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása következtében. Az elváltozás a fiatalok mintegy 15 százalékát érint, de számuk évről évre növekszik. Okai között szereplehet fejlődési rendellenesség, anyagcserezavar, izomsorvadás, de a legtöbb esetben 10-12 éves kor között jelentkezik és döntő többségben a mozgásszegény életmódnak és az ebből eredő gyenge hátizomnak tudható be. Talán éppen ezért a gerincferdülés a lányoknál kétszer olyan gyakran fordul elő mint a fiuknál. A gerincferdülés csökkentése, kezelése azért fontos, mert később felnőtt korban ezek a gerinc deformitások, az egyenlőtlen ízületi terhelések és az izomegyensúly felborulása súlyos panaszokat okozhatnak.

A gericferdülés típusai

A scoliosis két fő típusa a funkcionális és struktúrális gerincferdülés. A funkcionális gerincferdülésre az jellemző, hogy az oldalirányú elhajláshoz nem tartozik torzió, a görbület fekve nem észlelhető, előrehajolva a bordapúp nem látható. Ez a fajta gerincferdülés jól korrigálható, a legfontosabb feladat a hátizomzat megerősítése.

Másodlagos funkcionális scoliosisról akkor beszélünk, ha az egyik alsó végtag, valódi vagy látszólagos rövidülése okozza a problémát. Ebben az esetben sarokemeléssel korrigálandó a különbség.

A struktúrális gerincferdülésnél az elhajlás torzióval jár, és a kialakult görbület nem korrigálható. Két típusa az ismeretlen eredetű és az ismert eredetű (veleszületett vagy ismert betegséghez társuló) gerincferdülés. Az ismeretlen eredetű vagy idiopathias scoliosis esetén a gerinc nem csupán frontális síkban görbül oldalra, hanem hanem horizontálisan is csavarodik. Ebben az esetben megjelenik a bordapúp is, amely előrehajolva különösen jól látható. Idiopathias scoliosis esetében a minél korábbi terápia megkezdése döntően befolyásolja a görbület mértékét. 

A gerincferdülés tünetei

A gerincferdülés legjellemzőbb tünete az aszimetrikus váll, illetve csípő, azaz az egyik váll és/vagy a csípő lejjebb helyezkedik el mint a másik, a háton pedig oldalirányú görbület fedezhető fel. Szintén a tünetek közé tartozik a hátfájdalom, illetve sok esetben sánta járás is. A gerincferdülés kezelése azért is különöen fontos, mert az évek során olyan szövődmények is kialakulhatnak az ízületek nem egyenletes terhelése miatt, mint térd és csipő ízület porckopása, légzési elégtelenségek, a bordák mozgékonyságának korlátozódottsága miatt, vagy akár szívbetegség is.    

A gerincferdülés kezelésére alkalmazott terápiák

A Schroth terápia a gerincferdülés kezelésére alkalmazott leghatékonyabb konzervatív gyógymód. A Schroth terápia a német gyógytornász, Katherina Schroth nevéhez fűződik, aki az 1900-as évek elején a légzés és izomkontrkació segítségével megpróbálta a saját gerincferdülését korrigálni. A terápia jellegzetessége, hogy nem csupán az oldalirányú görbületet kezeli, hanem a csigolyák csavarodása következtében kialakult bordapúpot is, ezért mondják a módszert háromdimenziosnak. A Schroth terápia a gerinc maximális aktív nyújtását célozza meg, majd háromdimenziüs légzéssel a törzset eredeti helyzetébe állítja vissza. A kezelés fontos eleme még az előbb leírt testhelyzetben történő izomerősítő és nyújtó gyakorlatok végzése is, amelyet a képzett gyógytornász segítségével tud a beteg elsajátítani. A Schroth terápia sikere és a gerincferdülés hatékony kezelése nagyban függ a gyakorlatok rendszeres, napi elvégzésétől. 

Scheuermann-betegség

A Scheuermann - betegség a gerinc megbetegedése. A hanyag tartáshoz hasonló tüneteket produkál. A csigolyatest fejlődési zavarának következtében a röntgenfelvételeken is jól látható szerkezeti eltérések jönnek létre. Többnyire a háti szakasz érintett. A Scheuermann jellemző tünete a domborúbb hát, fokozottabb ágyéki homorulat, a gerinc mozgásainak beszűkülése, fájdalom.
A scoliosis és Scheuermann- betegségek kezelését érdemes még kamaszkorban elkezdeni, a csontosodás befejezése előtt. Amint a csontosodás befejeződött, a kezelésekkel és tornával megelőzhető az állapot további romlása, illetve esztétikai javulás és a páciens terhelhetőségének növelése érhető el.

Hanyag tartás

Tartáshibáról akkor beszélünk, ha a gerinc görbületei eltérnek a fiziológiástól, de strukturális, csontos eltérés nincs. A tartáshibák leggyakoribb oka a mozgásszegény életmód, a gyakori számitógép használat, az ülőmunka. Ilyenkor megváltoznak a normál terhelés tengelyei, nő az ízületekre eső terhelés, amit már az izmok nem képesek kompenzálni. Ülőmunka esetén a vállak gyakran előreesnek, a gerinc optimális görbülete megbomlik, a nyakizmok begörcsöknek. Ez diszkomfort érzethez, hátfájdalomhoz vezethet. A gerincoszlop huzamos rendellenes terhelése porckorongsérv kialakulását is okozhatja. A merev nyakizmok, a görcsös tartás, fejfájást is okozhat, súlyosabb esetben szédülés is kialakulhat, . 
A hanyagtartás kezelésének központi része az aktív izomerősítés, tartáskorrekció. Megfelelő, korrigált helyzetben történő gyógytorna gyakorlatokkal és célzott stretching gyakorlatokkal az izomegyensúly helyreállítható. Az irodai munka során kialakult hátfájás gyógyításához elengedhetetlen, a munkaállomásunk ergonómiailag megfelelő kialakítása. A szék dőlésének és magasságának helyes beállítása, a monitor és a billentyűzet optimális elhelyezése mind nagyon fontos, hogy a kellemetlen nyak és hátfájás elkerülhető legyen.


Háti szakasz panaszainak kezelése:
ultrahang/elektroterápia
masszázs, trigger pont terápia
gerinc mobilizálás
manuálterápia
hasizom és mély hátizom tréning, törzs izomfűző kialakítása
stretching technikák
tartáskorrekció, hasznos tanácsok ( helyes ülés betanítása)
egyéb kiegészítő kezelések: pl. kinesio taping felhelyezése


Foglaljon időpontot nálunk!Egyszerű és gyors foglalási rendszer.

foglalás
Foglaljon telefonon! +36 70 329 3970